Kako je koronska kriza vplivala na trg poslovnih nepremičnin

72
V podjetju ABC nepremičnine menijo, da bo do nekaterih sprememb pri določenih dejavnostih zaradi dela od doma v prihodnje vsekakor prišlo, a da se bo vsaj 80 odstotkov dejavnosti vrnilo v čas pred koronsko krizo.

Epidemija covida-19 in njen učinek na delovne procese so lani vplivali na trg poslovnih nepremičnin, tako na področju najema kot nakupov. V času, ko se stanovanjski projekti v Ljubljani in tudi drugod po državi množijo, je manj tudi naložb v nove poslovne stavbe. Za prihodnja leta je v napovedih poznavalcev še nekaj negotovosti.

Iz nedavno objavljenega (za zdaj še preliminarnega) poročila Geodetske uprave RS (Gurs) o nepremičninskem trgu v 2020 je razvidno, da je število evidentiranih transakcij za pisarne in lokale glede na predlani in pretekla leta upadlo za 25 do 30 odstotkov.

Kot je ob tem za STA pojasnil direktor zbornice za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije Boštjan Udovič, je bilo lani upad najbolj čutiti pri prometu s trgovskimi, storitvenimi in gostinskimi lokali, torej v dejavnostih, ki so bile poleg turizma v času epidemije najbolj prizadete.

Na Gursu pa so zapisali, da manjše število transakcij s poslovnimi nepremičninami ni bilo le neposredna posledica ukrepov za zajezitev epidemije, ampak tudi posledica zmanjšanega povpraševanja, ki ga je na trgu poslovnih nepremičnin povzročila negotovost poslovnih subjektov o gospodarskih posledicah koronske krize.

Tudi Udovič na podlagi zaznav članov zbornice ugotavlja, da je bilo pri prometu s poslovnimi nepremičninami v času od začetka epidemije bistveno več previdnosti. “To se bo gotovo čutilo, dokler se celotno gospodarstvo ne postavi na noge,” meni.

V nepremičninski družbi Stoja Trade so medtem za STA navedli, da na trgu poslovnih nepremičnin nedvomno prihaja do sprememb, ki so posledica epidemije. Pri tem spominjajo, da je veliko podjetij posvojilo način dela od doma, tako da ne čutijo potrebe po večjih površinah poslovnih prostorov, ampak se selijo v manjše.

To sicer po njihovih pojasnilih velja predvsem za pisarne, medtem ko se povpraševanje po skladiščnih prostorih krepi, saj se je okrepilo spletno poslovanje in podjetja potrebujejo prostore za skladiščenje, ki jih že tako primanjkuje.

V družbi ABC nepremičnine pa so za STA povedali, da se je v času epidemije izpraznilo veliko manjših pisarn, ki so jih večinoma najemala manjša podjetja ali samostojni podjetniki. V koronskem obdobju tudi ni bilo običajnih selitev podjetij v večje prostore zaradi rasti poslovanja. “Vse to se na trgu pozna,” pravijo. Ob tem težko napovejo, kdaj se bodo razmere na trgu normalizirale. Predvidevajo, da bo prišlo neko vmesno pokoronsko obdobje, ki mu bo sledila normalizacija.

Udovič meni, da je dogajanje na trgu verjetno bolj začasne narave, a da bo epidemija v določenem delu pustila tudi dolgoročne posledice. Lastniki poslovnih nepremičnin tako po njegovih besedah že napovedujejo bistveno bolj prožne delovne procese, ki jim bo sledila tudi organizacija delovnega prostora.

“To ne bo nujno vodilo v manjšo potrebo po poslovnih prostorih, gotovo pa v njihovo drugačno arhitekturno in funkcionalno zasnovo,” ocenjuje. Promet s trgovskimi, gostinskimi in drugimi lokali pa bo odvisen od tega, koliko si bodo te dejavnosti po epidemiji opomogle v neokrnjeni obliki oz. koliko se bo v bodoče spremenilo tudi opravljanje teh dejavnosti. Zaenkrat pa je po njegovi oceni bistveno prezgodaj, da bi lahko z večjo gotovostjo napovedovali bodoče trende.

Priložnost nakupa samostojne poslovne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani…

V družbi Stoja Trade so opazili, da se je v podjetjih spremenilo poslovanje. Nekatera so bila tako primorana celoten sektor preseliti na delo od doma, ki pa se je izkazalo kot učinkovito in za nekatere zaposlene tudi bolj praktično.

Tak razvoj dogodkov bo imel po njihovi oceni dolgoročnejše učinke na trg poslovnih nepremičnin. Največje spremembe so opazili pri večjih podjetjih, ki imajo v najemu več kot 350 kvadratnih metrov in so jih zmanjšali za polovico.

V podjetju ABC nepremičnine medtem menijo, da bo do nekaterih sprememb pri določenih dejavnostih zaradi dela od doma v prihodnje vsekakor prišlo, a da se bo vsaj 80 odstotkov dejavnosti vrnilo v čas pred koronsko krizo. V tej luči ocenjujejo, da delo od doma dolgoročneje ne bo bistveno vplivalo na trg poslovnih nepremičnin.

Udovič pravi, da bi lahko povečan delež dela od doma na dolgi rok bistveno vplival na obseg prometa. Po drugi strani pa to po njegovi oceni ne bo nujno vodilo tudi v zmanjšanje površin pisarniških in industrijskih prostorov, saj se bo lahko obenem prilagodila tudi organizacija dela na delovnem mestu. Omenil je zamisli o bistveno večjih površinah za boljše počutje na delovnem mestu. “Seveda pa bo v končni fazi največ odvisno od posameznega delodajalca,” je dodal.

Novih projektov na trgu poslovnih nepremičnin vsaj v Ljubljani sicer ni opaziti veliko. Nekaj jih je načrtovanih v okviru urejanja območja železniške postaje, obeta se nekaj novogradenj ob severni obvoznici v Šiški, drugod pa v trenutnem gradbenem razmahu prevladuje stanovanjska gradnja.

Udovič meni, da bodo investitorji v sedanji situaciji gotovo še posebej previdni, zato se utegne zgoditi, da novih projektov še nekaj časa ne bo. Za investitorja je namreč ključno, da lahko prepozna potrebe trga in svoj projekt tem prilagodi.

“Investitorji so izkoristili priložnost pomanjkanja novih stanovanj na trgu in velikega povpraševanja ter se usmerili v ta segment,” ugotavljajo v ABC nepremičninah. A obenem so prepričani, da se bodo ob povpraševanju investitorji v prihodnje odločili tudi za naložbe v nove poslovne stavbe.

V družbi Stoja Trade so medtem zapisali, da na trgu primanjkuje sodobnih prostorov z dobro prometno povezavo, parkirnimi mesti in nizki obratovalnimi stroški. Ponudba za najem pisarniških prostorov pa trenutno daleč presega ponudbo ostalih poslovnih prostorov.

Na trgu opažajo tudi povečano ponudbo nedokončanih poslovnih prostorov, predvsem v novogradnjah, ki jih vidijo kot odlično investicijsko priložnost. “Kljub trenutni situaciji v svetu je mogoče predvideti, da se bo pozitivno dogajanje vseeno nadaljevalo, tako na domačem kot tujem trgu,” ocenjujejo.

Ob vsem navedenem Udovič letos in v naslednjih letih pričakuje precejšnjo previdnost, tako investitorjev kot gospodarskih subjektov. Za bolj gotove napovedi pa bo treba še nekoliko počakati.

V Stoja Trade glede dogajanja v naslednjih letih menijo, da bo kljub trenutni koronski krizi povpraševanje vseeno presegalo ponudbo, še posebej v kombinaciji pisarne in skladišča.

V ABC nepremičninah pa so mnenja, da se bo razvoj poslovnih stavb okrepil, predvsem na tistih območjih, kjer sočasno poteka infrastrukturna in namenska preobrazba. Izpostavili so npr. lokacije ob glavni železniški postaji ter ob Letališki cesti in Kajuhovi ulici.

Pripravil: Jernej Šmajdek

Prejšnji članekMOP zavrnil izdajo gradbenega dovoljenja za Bežigrajski stadion
Naslednji članekNa spletnem pogovoru poudarili nujnost sistemskih virov na stanovanjskem področju