Izolski občinski svet potrdil predlog občinskega prostorskega načrta

137
Po novem OPN je nekdanji Argo namenjen javnemu programu, a je dovoljena tudi stanovanjska gradnja

Izolski občinski svet je na četrtkovi seji v drugi obravnavi potrdil predlog občinskega prostorskega načrta (OPN), ki bo tudi podlaga za sprejem podrobnih prostorskih načrtov. Kot navaja Delo, načrt sicer predvideva tudi možnost stanovanjske gradnje na območju za izolsko marino.

Kot so sporočili z izolske občine, gre pri OPN za prvi celovit prostorski načrt, ki skladno z novo zakonodajo določa namensko rabo celotne občine in daje možnost njenemu nadaljnjemu prostorskemu razvoju.

OPN vsebuje strateški in izvedbeni del, z njim pa se izpolnjujejo zaveze iz zakona, ki s koncem letošnjega leta ukinja vse prostorske akte in plane, sprejete še po zakonodaji nekdanje države.

Ob tem so na občini navedli besede vodje občinskega urada za prostor in nepremičnine Marka Starmana, da prostorsko urejanje občine izhaja iz strateške odločitve, ki je bila opredeljena že v planu iz leta 2000 oz. 2004. Kot je poudaril Starman, se je razporeditev namenske rabe mesta strokovno in v javnosti preverjala že od samega začetka priprave OPN v letu 2009 na podlagi serij delavnic, posvetovanj in strokovnih podlag, med katerimi je najpomembnejši urbanistični načrt. Skladno z namensko rabo centralnih dejavnosti se z OPN na podlagi izvedenih strokovnih natečajev že pripravlja občinske podrobne prostorske načrte (OPPN).

OPN bo v veljavo sicer stopil 30. dan po uradni objavi.

Po pisanju Dela OPN sicer na območju za izolsko marino predvideva možnost stanovanjske gradnje, kar je veljajo tudi do zdaj, a je izolski župan Danilo Markočič ves čas poudarjal, da namerava nekdanjo industrijsko obalo v prihodnje nameniti zgolj turistični dejavnosti in javnemu programu.

Med degradiranimi območji v Izoli je tudi dobrih 20.000 kvadratnih metrov veliko območje nekdanje tovarne Argo. Lastnica zemljišča je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki pa ga že dolgo prodaja.

Po novem OPN je nekdanji Argo namenjen javnemu programu, a je dovoljena tudi stanovanjska gradnja, ki lahko zavzema do 50 odstotkov pozidave. Stanovanjsko gradnjo do polovice pozidanega območja je občinski prostorski načrt dopustil tudi na sosednjem območju nekdanje tovarne Male opreme, ki ga je občina odkupila za nov kulturni dom, ter v delu, ki je v lasti podjetja Riba, še navaja časnik.

Prejšnji članekRekordna rast cen stanovanjskih nepremičnin v ZDA
Naslednji članekCene stanovanjskih nepremičnin v območju EU višje