Evropska sredstva za podporo varstvu nepremične kulturne dediščine

3
Kulturno dediščino predstavlja več kot 80 odstotkov poseljenih površin v Sloveniji.

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko bo finančno podprla projekt z naslovom Celovita informacijska podpora procesom varstva nepremične kulturne dediščine. Za izvedbo projekta so namenili dva milijona evrov, od tega jih bo 80 odstotkov oziroma 1,6 milijona evrov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj.

V okviru projekta bo ministrstvo za kulturo z drugimi deležniki na področju kulturne dediščine izdelalo, dopolnilo in posodobilo vsebino ter procese na področju varstvenih režimov kulturne dediščine v prostoru.

S projektom želijo zagotoviti ustrezno pravno podlago za izvajanje postopkov v okviru spletnega portala eProstor in hkrati omogočiti večjo preglednost ter učinkovitost na področjih urejanja prostora, graditve objektov in upravljanja nepremičnin, so sporočili iz službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki je organ upravljanja za evropske strukturne sklade in kohezijski sklad.

Kulturno dediščino predstavlja več kot 80 odstotkov poseljenih površin v Sloveniji, zato je treba njeno varstvo vključevati v postopke načrtovanja prostora ter presoje vplivov na okolje in gradnje.

Obstoječe informacijske rešitve na tem področju so tehnološko zastarele in niso prilagojene izzivom informacijske družbe, zato se s tem projektom vzpostavlja sodobnejša IKT infrastruktura, med drugim se bo vzpostavilo varstvena območja kulturne dediščine, nadgradilo evidence in postopke aplikacij IKT za e-upravo in e-kulturo.

Z optimizacijo poslovnih procesov in uporabo sodobnih informacijskih orodij se bo zagotovilo učinkovitejše javne storitve in delovanje javne službe na področju kulturne dediščine ter večjo dostopnost in povezljivost podatkov, so še zapisali v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Vir:STA

Prejšnji članekMariborsko letališče v najem za 95.000 EUR mesečno
Naslednji članekStanovanja na Brdu v Ljubljani kmalu naprodaj

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.