DZ za finance potrdil zamik novele o množičnem vrednotenju nepremičnin

5

Odbor DZ za finance je danes potrdil predlog novele zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki predvideva zamik izvedbe novega vrednotenja za osem mesecev na marec 2020, ker se uredijo vsi podatki in uskladijo novi modeli vrednotenja. Opozicija je bila kritična, da se podaljšuje negotovost glede obdavčitve nepremičnin.

Predlog novele predvideva, da se rok za sprejetje novih modelov vrednotenja in izvedbo prvega cikla množičnega vrednotenja po novih pravilih zamakne z 31. julija 2019 na 31. marec 2020, hkrati se za to obdobje podaljša veljavnost starega sistema.

Vlada zamik predlaga, ker je potrebnega več časa, da bodo vsi upravljalci zbirk podatkov o nepremičninah (npr. občine) lahko zagotovili ustrezne podatke ter da bo lahko Geodetska uprava RS (Gurs) uskladila nove modele vrednotenja. “V času sprejemanja tega novega zakona je bil rok očitno preoptimistično postavljen,” je dejal generalni direktor Gursa Tomaž Petek in dodal, da zamik predlagajo, da bi lahko vsem, ki so podali pripombe na predlagane modele, ustrezno odgovorili.

Po novem je tako za letos predvideno poskusno vrednotenje in javna razgrnitev modelov vrednotenja, nato pa po proučitvi pripomb iz javne razgrnitve sprejetje modelov vrednotenja in novo vrednotenje do konca marca prihodnje leto. Lastniki naj bi obvestila o novih pripisanih vrednostih prejeli v aprilu.

V SDS so menili, da se namerno zavlačuje. Andrej Šircelj (SDS) je menil, da to nekaterim ustreza, ker s tem služijo, hkrati tudi ta vlada ne namerava sprejeti davka na nepremičnine. Anže Logar (SDS) je ocenil, da bo novo vrednotenje pomenilo višje pripisane vrednosti, kar da bo vplivalo na plačila vrtcev in prejete socialne transferje. V SDS so zahtevali, da se imenuje odgovorne, da naloga ni bila opravljena, ter se spraševali, ali bo čez osem mesecev sledil nov zamik.

Ali bo osem mesecev dovolj, je zanimalo tudi Matjaža Hana (SD), ki je dobil zagotovilo državne sekretarke na ministrstvu za finance Natalije Kovač Jereb in tudi Petka, da bo s tem zamikom na voljo dovolj časa.

Logar je tudi poudaril, da je zakon bolj pomemben, kot želi prikazati vlada, saj bo podlaga za osnovo pri davku na nepremičnine, zato je vlado pozval, naj modele vrednotenja ljudem predstavi, da jih ne bo le pričakalo presenečenje v obliki visokih položnic. Jereb Kovačeva je dejala, da je zakonska podlaga za davek v pripravi ter da jo usklajujejo z občinami in pravnimi strokovnjaki. Zavzela se je za to, da se modeli predstavijo tudi odboru DZ.

Luka Mesec (Levica) pa je menil, da je preambiciozno vrednotiti vse nepremičnine v državi, ter izpostavil določilo koalicijskega sporazuma, da se bo višje obdavčilo lastnike več in vrednejših nepremičnin. Tako bi morali najprej opredeliti, katere bi bile te nepremičnine, tako da vrednotenje večine preostalih sploh ne bi bilo potrebno in bi lahko prej prišli do progresivnega davka, ki bi bolj obdavčil lastnike več nepremičnin in vrednejših nepremičnin.

Povezan s predlogom te novele je tudi predlog novele zakona o evidentiranju nepremičnin, ki ga je danes potrdil odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, predvideva pa, da se bo podatke o dejanski rabi zemljišč v katastru po obstoječem sistemu vodilo še do konca marca 2020, potem ko je bil prvotni rok za uvedbo vodenja po novem sistemu junij letos.

Prejšnji članekLetos ponudba 127 luksuznih stanovanj v središču centra Ljubljane
Naslednji članekEko sklad povečal sredstva za spodbujanje naložb

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.