Distribucijski center Kuehne + Nagel uradno odprt

272
V prvi fazi bo novi center, ki bo visoko pretočno distribucijsko skladišče, obsegal približno 4500 kvadratnih metrov skladišč in 24 nakladalnih ramp.Foto: slika je simbolična.

Skupina Kuehne + Nagel danes tudi uradno odpira novo obsežno farmacevtsko skladišče, ki je v bližini brniškega letališča začelo delovati letošnjo jesen. Gre za 88.000 kvadratnih metrov velik kompleks s skoraj 38.000 kvadratnih metrov skladiščnih površin, v bližini pa že nastaja še eno skladišče, saj podjetje v Sloveniji načrtuje precejšnjo rast.

Kot pojasnjujejo v Kuehne + Nagel, je brniško distribucijsko središče eno njihovih največjih farmacevtskih skladišč. Novi center je namenjen skladiščenju in distribuciji končnih izdelkov in materialov za farmacevtsko industrijo po vsem svetu. Razpolaga s približno 65.000 paletnimi mesti za sprejem, hrambo in distribucijo temperaturno občutljivih izdelkov.

Čeprav Kuehne + Nagel ne razkriva, za katero farmacevtsko multinacionalko izvaja storitve v novem distribucijskem centru, je znano, da gre za Novartis, za katerega je to največje skladišče v Evropi in eno največjih v svetu. Zdravila iz centra na Brniku potujejo v 120 držav sveta, večinoma po morju in kopnem, manjši del pa po zraku, čeprav je center v neposredni bližini letališča.

Trenutno skladišče deluje na približno 70 odstotkih zmogljivosti, s polno zmogljivostjo pa naj bi začel delovati do konca marca. Dnevno pričakujejo prihod in odhod približno 50 tovornjakov. Obetajo pa se še večje frekvence, saj so se zaradi povečanih potreb in predvidene rasti že lotili gradnje še enega visoko tehnološkega distribucijskega centra za posle, ki jih podjetje opravlja na lokaciji v Ljubljani, in za nove posle.

V prvi fazi bo novi center, ki bo visoko pretočno distribucijsko skladišče, obsegal približno 4500 kvadratnih metrov skladišč in 24 nakladalnih ramp. Končan bi moral biti že ta mesec, a so zaradi zamika pri pridobivanju gradbenega dovoljenja šele pri postavljanju temeljev. Center, ki je manj zahteven od farmacevtskega, saj ne potrebuje kontrolirane temperature in vlage, pa naj bi bil za delovanje pripravljen sredi marca. Konec leta naj bi nato stekla priprava še tretje faze.

Vrednosti investicij generalni direktor podjetja Kuehne + Nagel Slovenija in direktor izpostave multinacionalke na območju jadranske regije Borut Vrviščar ne želi razkrivati. Investicije sicer potekajo v sodelovanju z avstrijsko družbo za razvoj nepremičnin Invest4See, ki objekte gradi, Kuehne + Nagel pa jih najema.

Vrviščar v prihodnje načrtuje nadaljnjo dvomestno letno rast prometa. Hkrati v podjetju raste tudi število zaposlenih. Na lokaciji na Brniku jih je trenutno 180, do konca prihodnjega leta, ko se jim bodo pridružili še novi in tisti, ki delajo v Ljubljani, pa bo zaposlenih okoli 250.

Regionalni manager za Kuehne + Nagel Evropa Hansjoerg Rodi meni, da je Slovenija dober trg za investicije, saj ima visoko izobražene in motivirane kadre. Sprva so se za investicijo na Brniku odločili na podlagi dogovorjenega posla, sedaj pa vidijo priložnosti za nadaljnjo rast tako na področju farmacije kot na drugih področjih, zato nadaljujejo z investiranjem.

V bližini nastaja tudi nov logistični center mednarodnega ponudnika prevozov in informacijskih logističnih storitev Cargo-partner. Ta jim, kot pravi Vrviščar, ne predstavlja konkurence, saj opravlja drug segment posla. Za vse pa bi bilo dobrodošlo, če bi država do brniškega letališča uredila železniško povezavo.

Prejšnji članekOktobra višja vrednost opravljenih gradbenih del
Naslednji članekO pregrevanju nepremičnin trenutno ne govorimo

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.