Cene stanovanjskih nepremičnin v tretjem četrtletju višje

87
Cene rabljenih stanovanj so se ponovno izraziteje zvišale v Ljubljani, in sicer za 4,6 odstotka.

Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so bile v tretjem četrtletju v povprečju za 0,4 odstotka višje kot v drugem četrtletju. Pri tem so bile cene novih nepremičnin nižje, cene rabljenih pa višje. Cene obojih skupaj so bile za 11,9 odstotka višje od povprečja v letu 2015.

Kot je objavil državni statistični urad, so se cene novih stanovanjskih nepremičnin glede na prejšnje četrtletje v povprečju znižale za 2,2 odstotka.

“Cene novih stanovanj običajno precej nihajo. V tretjem četrtletju 2017 so se glede na prejšnje četrtletje znižale za 4,1 odstotka, medtem ko so se v drugem četrtletju zvišale za 11,3 odstotka. Kljub četrtletnim nihanjem je naraščanje cen novih stanovanj v zadnjih dveh letih jasno vidno. V tretjem četrtletju so bila povprečno za 9,6 odstotka dražja kot v letu 2015,” so zapisali.

Novih stanovanj je bilo v tretjem četrtletju prodanih razmeroma malo (125), pravijo na statističnem uradu in dodajajo, da je bil posebnost tega četrtletja velik delež prodaje novih stanovanj v Mestni občini Ljubljana (68 odstotkov), večinoma je šlo za stanovanja v Celovških dvorih. Temu ustrezna je bila tudi povprečna starost prodanih novogradenj (6,4 leta).

Novih družinskih hiš – cene teh so bile za 8,2 odstotka višje kot v drugem četrtletju – je bilo v tretjem četrtletju prodanih rekordno malo (26).

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin so se na ravni celotne Slovenije v primerjavi z drugim četrtletjem v povprečju zvišale za 0,9 odstotka. Cene stanovanj so še naprej rasle in bile za 2,6 odstotka višje kot v drugem četrtletju. Cene hiš pa so tokrat padle.

Cene rabljenih stanovanj so se ponovno izraziteje zvišale v Ljubljani, in sicer za 4,6 odstotka. “To je bilo že sedmo zaporedno zvišanje cen takšnih stanovanj, tako da so bile povprečne cene tovrstnih nepremičnin za 23,1 odstotka višje od povprečnih cen iz leta 2015,” pojasnjujejo na statističnem uradu.

Prodanih je bilo 414 rabljenih stanovanj oz. za četrtino manj kot v prejšnjem četrtletju, ko je bilo število prodaj rabljenih stanovanj rekordno.

Tudi cene rabljenih stanovanj zunaj Ljubljane, v preostali Sloveniji, so se glede na prejšnje četrtletje zvišale sedmič zapored (tokrat za 1,2 odstotka) in so bile za skoraj 10 odstotkov višje od povprečja cen v letu 2015. Tudi število prodanih rabljenih stanovanj v preostali Sloveniji je bilo skoraj za petino nižje kot v rekordnem predhodnem četrtletju, a še vedno precej visoko (1211).

Obseg trgovanja z rabljenimi družinskimi hišami je bil v tretjem četrtletju nekoliko nižji od rekordnega v prejšnjem četrtletju. Prodanih je bilo 656 družinskih hiš, njihova povprečna cena pa je bila tokrat za 2,5 odstotka nižja kot v prejšnjem četrtletju. Po treh zaporednih četrtletnih zvišanjih so cene družinskih hiš tokrat ponovno padle, njihova povprečna cena pa je bila še vedno za 7,4 odstotka višja od tiste iz leta 2015.

Vir.STA

Abanka
LON
Banka Koper
NLB Vita
AS
KPMG

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.