Cene rabljenih stanovanj višje

90

Sklepanje poslov na stanovanjskem trgu se je nadaljevalo takoj po sprostitvi protikoronskih omejitvenih ukrepov konec aprila, a je promet še precej pod tistim pred epidemijo. Povprečne cene so, tudi ob več poslih v Ljubljani, nekoliko višje. Del stanovanj iz kratkoročnega oddajanja je šel v prodajo, del v dolgoročnejši najem, del jih čaka turiste.

Po predhodni oceni Geodetske uprave RS (Gurs) je bilo v prvem polletju opravljenih okoli 5400 poslov s stanovanji in hišami, kar je 35 odstotkov manj kot v lanskem prvem polletju in 37 odstotkov manj kot v lanskem drugem polletju. Vrednostni delež teh poslov v skupnem prometu z nepremičninami se je povečal: od skupno 770 milijonov evrov prometa z nepremičninami v prvih šestih mesecih letos ga je bilo s stanovanjskimi nepremičninami 532 milijonov evrov oz. 70 odstotkov, kar je rekordni delež v posameznem polletju doslej.

Cene rabljenih stanovanj so se po sicer nepopolnih podatkih Gursa v prvem polletju glede na drugo polletje lani zvišale za tri odstotke, glede na prvo polletje lani za sedem odstotkov in glede na prvo polletje 2018 za 11 odstotkov. Povprečna cena rabljenega stanovanja na ravni države je prvič presegla mejo 1900 evrov na kvadratni meter. Gurs pri tem opozarja, da gre del statističnega zvišanja povprečne cene na račun večjega deleža Ljubljane, kjer so cene stanovanj najvišje, v skupnem številu transakcij s stanovanji. Ta delež se je povečal z običajnih okoli 25 odstotkov na skoraj 30 odstotkov.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.