Briške terme bodo znane do konca marca

190

Usoda gradnje tolikokrat napovedanih term v Goriških Brdih bo znana do konca meseca, je na današnji novinarski konferenci povedal briški župan Franc Mužič. Vse bliže pa so v Brdih tudi projektu oživljanja izumrlih vasi, saj bi angleški BBC rad revitaliziral popolnoma prazno vas Slapnik.

Zamisel o gradnji term je stara že dobro desetletje, po Mužičevih besedah pa je zanimanja za naložbo v vrednosti med 50 in 60 milijonov evrov precej. Najresnejši naj bi bili pogovori s slovensko-ruskimi lastniki podjetja.

Idejna zasnova po zamisli arhitekta Aleša Prinčiča, ki so jo Bricem predstavili na zadnji seji občinskega sveta v lanskem letu, predvideva umestitev term med Medano in Fojano, tako da bi obiskovalcem in stanovalcem načrtovanega turističnega kompleksa ponujala razglede na vse strani.

Kompleks, kot si ga je zamislil arhitekt, želi uporabiti elemente briške pokrajine, kot so terase, z uporabo materialov, kot je opeka, pa se približuje briški tradiciji. Posebnost idejnega projekta je 45-metrski jekleno-steklen razgledni stolp, s katerega se bo videlo daleč naokoli, po Mužičevih besedah celo do beneškega Trga svetega Marka.

V turističnem kompleksu naj bi poleg zdraviliških storitev ponujali tudi sprostitvene dejavnosti in morda medicinske storitve. Hotelski del naj bi imel od 250 do 260 postelj, nekaj naj bi bilo apartmajev, ki jih bodo ponudili zasebnim vlagateljem, ter del kot dom starostnikov. Poleg bazenov bodo ponujali možnosti kongresnega turizma, manjših trgovinic ali tržnice ter s tem priložnosti tudi za prodajo domačih pridelkov in izdelkov.

Zanimiv pa je tudi projekt oživljanja vasi Slapnik. Občina Brda pri projektu pomaga angleški medijski hiši BBC predvsem tako, da jim pomaga pri pridobivanju zemljišč in nepremičnin. Tudi ta projekt bodo v briški občini predstavili, ko bo znanega kaj več.

V Goriških Brdih so v lanskem letu zabeležili 25-odstotni porast nočitev, turistična sezona namreč traja vse od aprila do martinovega. Čeprav imajo v ponudbi le 600 nočitvenih zmogljivosti, so le-te tudi za letošnje leto skorajda zapolnjene. “Ne želimo si masovnega turizma, pač pa vabimo v Goriška Brda predvsem ljudi, ki imajo radi naravo,” je povedal briški župan.

Tiste nastanitvene zmogljivosti, ki lahko svojim gostom ponudijo tudi bazen, imajo obiskovalci raje od ostalih, v njih pa so nastanjeni več časa, tudi od enega do dveh tednov. Največ jih prihaja iz nemško govorečih držav, Italije in držav Beneluxa.

Prav zato v Brdih težko čakajo na začetek investicije v terme, ki bo prinesla tako vodne užitke kot tudi nove nastanitvene zmogljivosti.

Vir:STA

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.