Avstrijski GoAsset v Hočah odprl nov logistični center

104

Avstrijska družba GoAsset Development je danes v hoški obrtni coni slovesno odprla nov logistični center, del katerega je že predala v najem Pošti Slovenije. Naložba je vredna več kot 20 milijonov evrov, ko se bodo prihodnje leto pridružili partnerji na preostalem manjšem delu prostih zmogljivosti, bo tam zaposlenih okoli 70 ljudi.

Logistični center Hoče-Maribor je bil zgrajen letos, območje pa obsega pet hektarjev in tako poslovnim strankam ponuja preko 30.000 kvadratnih metrov skladiščnih površin najvišjega razreda.

Kot je povedal vodja naložb avstrijskega investitorja v Sloveniji Michal Buban, s kakovostno konstrukcijo omogočajo popolno prilagodljivost zahtevam posameznih strank in nudijo možnosti za izvajanje različnih vrst logistične dejavnosti. V prvi tretjini logističnega centra poslovni partnerji že opravljajo svojo dejavnost, del prostorov pa bo zdaj prevzela Pošta Slovenije.

Ta bo center uporabljala za predelavo in distribucijo vseh večjih kosovnih pošiljk, ki jih ni mogoče usmerjati na paketnih usmerjevalnikih. Kot je povedal direktor tehnologije in logistike na Pošti Klemen Bončina, je pridobitev prostorov v skladu z njihovimi načrti konsolidacije obstoječih prostorov pretočnih skladišč znotraj skupine, torej tudi odvisnih družb Intereuropa in PS Logistika.

“Cilj je vzpostavitev skupne logistične mreže na ravni celotne skupine in povečanje skladiščnih zmogljivosti zaradi rasti distribucije večjih kosovnih pošiljk,” je dodal.

Ob dnevu odprtih vrat je Buban poudaril, da imajo podjetja v novem logističnem centru neposreden dostop do najpomembnejših industrijskih središč v srednji in jugovzhodni Evropi, kar dela lokacijo še posebej privlačno za morebitne širitve in druge poslovne partnerje.

“Slovenija ima v Mariboru odličen položaj na križišču koridorjev. Prav nobenega razloga ni, da se ne bi na področju logističnih in drugih povezanih storitev razvijala še naprej. Pri tovrstnem razvoju sodelujemo že zdaj in naložbe bomo razvijali tudi v prihodnje,” je še dodal.

Pomen omenjene nove neposredne tuje investicije v občini, še posebej takšne, ki omogoča razvoj in širitev dejavnosti drugih podjetij, je pozdravil tudi hoški župan Marko Soršak. Po njegovih besedah se v občini trudijo, da bi bili privlačni za nove investicije in v ta namen razvijajo infrastrukturo v industrijskih conah.

“Za to namenjamo sredstva iz občinskega proračuna, uspešni pa smo tudi na različnih razpisih. Ravno v industrijski coni, kjer stoji novi logistični center, bomo s sredstvi z razpisa gospodarskega ministrstva za podporo inovativnim ekosistemom ekonomsko-poslovne infrastrukture zgradili novo cesto,” je dejal.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Matevž Frangež je ob današnjem odprtju napovedal, da bo država za omenjeni projekt namenila 1,3 milijona evrov. Vrednost investicije je sicer okoli tri milijone evrov, cesto pa bodo zgradili prihodnje leto.

Družba GoAsset s sedežem na Dunaju je razvijalec nepremičnin v zasebni lasti, ki v Avstriji ter v srednji in vzhodnoevropski regiji deluje od leta 2006. Podjetje se osredotoča na razvoj nepremičnin na področju logistike in proizvodne dejavnosti. V zadnjih šestih letih so upravljali z različnimi razvojnimi projekti z naložbami v vrednosti 150 milijonov evrov.

V Slovenijo je avstrijska družba vstopila leta 2018, ob hoškem logističnem centru pa gradila še logistični center Adria v Sežani. Vodilni vlagatelj obeh naložb je bila češka družba BHM Group.

Prejšnji članekNa voljo posojila iz stanovanjske jamstvene sheme za mlade
Naslednji članekZapuščena španska vasica naprodaj za 260.000 evrov