Anketa Planeta GV: Etažni lastniki zadovoljni z upravljanjem nepremičnin

130

Etažni lastniki so zadovoljni z upravljanjem njihovih nepremičnin, kaže anketa Planeta GV. Predstavitev rezultatov ankete so danes sklenili s posvetom, na katerem so se sodelujoči strinjali, da v Sloveniji ne potrebujemo revolucije, ampak evolucijo stanovanjske zakonodaje. V večstanovanjskih stavbah živi 30 odstotkov vseh prebivalcev Slovenije.

V anketi, v kateri je Planet GV ugotavljal, kako izboljšati upravljanje nepremičnin, je sodelovalo 179 ljudi. Med drugim so ugotavljali, ali je upravnik lani sklical zbor etažnih lastnikov, kar je 94 odstotkov sodelujočih v anketi potrdilo. Zbora se je udeležilo 73 odstotkov vprašanih. Prav toliko jih je v anketi dejalo tudi, da v stavbi ne opažajo bistvenih pomanjkljivosti.

Na vprašanje, ali so naprave, kot so dvigala, strelovodi, gasilni aparati, tehnično brezhibne, je 74 odstotkov odgovorilo, da so, 20 odstotkov pa jih odgovora ni vedelo. Med sodelujočimi je bilo 85 odstotkov takih, ki so predlani in lani prejeli poročilo o upravnikovem delu.

Aktivno se je v upravljanje stavbe pripravljeno vključiti 57 odstotkov vprašanih, med razlogi, zakaj se niso pripravljeni vključiti, pa so anketiranci največkrat izpostavili pomanjkanje časa in večjo strokovnost upravnika.

Lastništvo stanovanj sicer predstavlja osrednje premoženje Slovencev, ki kar dvakrat presega vrednost ostalega premoženja. V večstanovanjskih stavbah je 245.000 stanovanj, ki so skupaj vredna 29,5 milijard evrov. V njih živi 30 odstotkov vseh prebivalcev Slovenije, so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji dogodka. Učinkovito upravljanje dviga tržno vrednost nepremičnine tudi do 15 odstotkov, so dodali.

Planet GV je današnjo predstavitev rezultate ankete sicer sklenil še z novinarko konferenco in posvetom, na katerem so se sodelujoči strinjali z direktorjem Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Boštjanom Udovičem, da “v Sloveniji ne potrebujemo revolucije, ampak evolucijo,” stanovanjske zakonodaje.

Prejšnji članekProdaja rabljenih stanovanjskih nepremičnin v ZDA aprila upadla
Naslednji članekDržavni stanovanjski sklad do novih stanovanj z zadolžitvijo