Kostak bo nadaljeval gradnjo stanovanj na območju Zelene jame v Ljubljani

1070
Cena stanovanj minimalno odstopala od že zgrajenih in prodanih stanovanj v soseski Zelene Jarše.

Komunalno-gradbena skupina Kostak bo predvidoma jeseni nadaljevala z gradnjo stanovanjske soseske na območju Zelene jame v Ljubljani, kjer je leta 2017 skupaj z Gorenjsko gradbeno družbo dokončala nasedli projekt propadlega velikana SCT in v soseski, poimenovani Zelene Jarše, zgradila 113 stanovanj. Skupaj jih Kostak na območju načrtuje 340.

Z družbo Imobilia je Kostak po dokončanju soseske Zelene Jarše – skupna vrednost projekta, v okviru katerega so poleg stanovanj med drugim zgradili tudi podzemno garažo za 200 vozil, je dosegla 17 milijonov evrov – na območju med Šmartinsko cesto, Rožičevo ulico in sosednjo stanovanjsko sosesko Atrium kupil približno 1,2 hektarja nepozidanih zemljišč, kjer je v delu danes divje parkirišče.

Na tej lokaciji naj bi v več fazah skupaj zgradili 340 stanovanj. Kot je povedal predsednik Kostakove uprave Miljenko Muha, načrtujejo v prvi fazi 120 novih stanovanj, predvidevajo pa, da bodo z gradnjo začeli letos jeseni.

Kot je napovedal Muha, bo cena stanovanj minimalno odstopala od že zgrajenih in prodanih stanovanj v soseski Zelene Jarše. Lani spomladi je medtem Muha na novinarski konferenci o gradbenih aktivnostih družbe v zadnjih letih ocenil, da bo projekt skupno vreden od 50 do 60 milijonov evrov.

Nedaleč stran od načrtovanih Kostakovih stanovanj v Zeleni jami pa je na območju med Pokopališko, Šmartinsko in Flajšmanovo ulico pred nekaj tedni litijska družba Trgograd začela graditi stanovanjsko-poslovno sosesko Šmartinka. V njej bo po poročanju časnika Dnevnik 123 stanovanj, 3400 kvadratnih metrov poslovnih površin in tri podzemne etaže, namenjene parkiranju.

V Trgogradu so za Dnevnik nedavno napovedali, da bo gradnja trajala 22 mesecev, prvi kupci pa naj bi se v nova stanovanja vselili decembra prihodnje leto. Kakšne bodo cene stanovanj, v družbi niso razkrili, po javno dostopnih podatkih pa so za zemljišče in veljavno gradbeno dovoljenje odšteli 4,6 milijona evrov.

Na vertikali ob Šmartinski cesti od tovarne Kolinska do območja BTC sicer prostorski načrt, nastal na podlagi velikega urbanističnega natečaja Partnerstvo Šmartinska, predvideva gradnjo številnih poslovnih in stanovanjskih objektov z vmesnimi zelenimi površinami. Velike težave gradbeništva v času krize so večino projektov ustavile in šele zdaj se ti spet počasi zaganjajo.

Velike načrte ob Šmartinski cesti ima tako npr. že vrsto let tudi poslovnež Igor Lah oz. njegova nepremičninska družbe Ceeref. Lah je leta 2017 na konferenci o investicijskih priložnostih v Sloveniji po pisanju Financ predstavil 150 milijonov evrov vreden projekt Šmartinska, kjer je v trikotniku med Šmartinsko cesto, območje tovarne Kolinska in Kavčičevo ulico lastnik okoli 38.000 kvadratnih metrov zemljišč, na katerih bi lahko zraslo okoli 145.000 kvadratnih metrov poslovno-stanovanjskih in parkirnih površin.

Lah predvideva gradnjo stanovanj, manjšega hotela, bolnišnice z medicinskim centrom in oskrbovanih stanovanj. V sredini kompleksa bi bil zeleni park, pod delom parka pa podzemne garaže. Kako daleč je s temi velikopoteznimi načrti, za zdaj ni znano. Trenutno so sicer na območju stare in neugledne hale, v katerih imajo skladišča ali delavnice razna manjša podjetja.

Prejšnji članekŠtevilo nepremičninskih poslov lani manjše
Naslednji članekProdaja novih stanovanjskih nepremičnin v ZDA navzgor