Ankaranski občinski svet intenzivno vstopa na področje nepremičnin

138
Ankaranski občinski proračun v prihodnjem letu težak 31 milijonov evrov

Ankaranski občinski svet je na torkovi seji sprejel odlok o dobrih 31 milijonov evrov težkem občinskem proračunu za leto 2022 ter se seznanilz investicijskim program za projekt Pokopališča Ankaran. Svetniki so podali soglasje k nakupu nepremičnine, kjer občina namerava vzpostaviti Medgeneracijsko središče Ankaran.

Občinski proračun za leto 2022 predvideva prihodke v višini 23,1 milijona evrov in 31,1 milijona evrov odhodkov. Odhodke bodo pokrili iz prihodkov leta 2022 in neporabljenih sredstev na računih v predvideni višini nekaj več kot osem milijonov evrov. Ker Občina Ankaran v letu 2021 ne bo v celoti porabila vseh prihodkov, v letu 2022 načrtuje višje odhodke od prihodkov, so pojasnili v sporočilu za javnost.
V okviru proračuna je 13,4 milijona evrov predvidenih za finančno izvedbo harmonizacije prostorskega načrtovanja med Občino Ankaran in Republiko Slovenijo, 10,3 milijona za investicijske odhodke in transferje, medtem ko dejanski načrt delovanja občine predvideva 7,3 milijonov evrov. Kot so navedli na občini, je program menjav nepremičnin z državo, s katerim se usklajujeta občinski prostorski načrt in državni prostorski načrt za koprsko pristanišče, namreč investicijsko zelo zahteven.
Program harmonizacije prostorskega načrtovanja predvideva menjavo nepremičnin, ki jih potrebuje občina za svoj razvoj, za nepremičnine, ki jih potrebuje država oz. ministrstva. En takih je dogovor o menjavi občinske parcele ob vojašnici, na kateri država načrtuje razvoj obrambnih dejavnosti, za državno parcelo pri Sv. Katarini, ki jo občina potrebuje za celovito ureditev Športno-rekreacijskega parka Sv. Katarina.
Leto 2022 bo investicijsko intenzivno, ob tem napovedujejo v Ankaranu. Tako se začenjajo prve večje investicije, med njimi pokopališče, obalna pešpot med naseljem in Sv. Katarino, ureditev krožišča med Železniško in Jadransko cesto, rekonstrukcija Železniške ceste, sanacija podpornega zidu ob Jadranski cesti pri Spominskem parku, preplastitev Srebrničeve ceste in Regentove ulice, urejanje dodatnih parkirnih mest v centru naselja in v Bevkovi ulici, komunalno opremljanje območja Dolge njive ter izgradnja manjkajoče kanalizacije za odvajanje odpadne vode.
Občinski svet se je med drugim seznanil tudi z investicijskim program za projekt Pokopališča Ankaran, na podlagi katerega se lahko izvedejo postopki oddaje javnega naročila za gradnjo in javnega naročila za nadzor po gradbenem zakonu.
Občinski svetniki so obravnavali še dokument identifikacije investicijskega projekta Medgeneracijskega središča Ankaran in podali soglasje k osnutku besedila pravnega posla za nakup zemljišča na naslovu Mahničeva ulica 1, kjer občina načrtuje vzpostavitev medgeneracijskega središča. Lokacija se nahaja v osrednjem delu naselja Ankaran, v neposredni bližini Doma družbenih dejavnosti, blizu zelenih površin in središča kraja. Investicija v nakup nepremičnine znaša 711.750 evrov in bo v celoti financirana iz občinskega proračuna.
Prejšnji članekNa zadnji letošnji dražbi na Cresu prodanih vseh sedem hišk
Naslednji članekCene stanovanj v tretjem četrtletju z rekordnim skokom