Predlog ZL glede dodatne subvencije za najem tržnih stanovanj neuspešen

5
Vir: 123rf

Predlog dopolnitve zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ne gre v nadaljno obravnavo. S predlogom so v Združeni levici želeli vrniti stanje glede dodatne subvencije za najem tržnih in hišniških stanovanj na čas pred uveljavitvijo varčevalnega zakona občin. Tako je glasovalo 49 poslancev, devet pa jih je bilo proti.

Del zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev je sprva določal, da se upravičencem do subvencije v tržnih in hišniških stanovanjih prizna tudi subvencija do priznane neprofitne najemnine. Čeprav je zakon o ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin ta del člena črtal, je ustavno sodišče tako spremenjen člen maja letos prepoznalo kot neustavnega.

Poslanci Združene levice so se v predlogu zavzeli za ponovno uvedbo subvencij do priznane neprofitne najemnine za upravičence do subvencije v tržnih stanovanjih. Tako bi po njihovem mnenju odpravili neutemeljeno razlikovanje med najemniki, ki živijo v različno razvitih občinah oziroma okoljih. Upravičencem bi bila vrnjena tudi razlika med zneskom najemnine, ki so ga plačevali v obdobju od 1. aprila 2015, in zneskom najemnine, ki bi jo plačevali, če bi jim bila priznana subvencija za neprofitno najemnino.

Področje subvencioniranja tržnih najemnin je bilo po opozorilu vlade začasno že urejeno z ustavno odločbo. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je o njeni vsebini obvestilo centre za socialno delo Ti bodo po uradni dolžnosti upravičencem izdali nove odločbe, ki bodo veljavne od 1. junija.

V postopku priprave je sicer tudi celovita sprememba zakonodaje, ki bo na novo uredila področje najemnih stanovanj vključno z novim načinom sofinanciranja najemnin v tržnih in tudi neprofitnih stanovanjih.

 

Vir: STA

VIRSTA
Prejšnji članekMercator Montecristu SL prodal Modiano
Naslednji članekPodjetja in gospodinjstva v območju evra lažje do posojil

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.