Kratkoročni najemi prek spletnih platform presegli predkoronsko raven

78

Kratkoročni najemi nepremičnin prek spletnih platform, kot so Airbnb, Booking, Tripadvisor in Expedia, so v prvi polovici leta po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat presegli predkoronsko raven. V njih so v šestih mesecih našteli 199 milijonov prenočitev, kar je 138 odstotkov več kot lani.

V primerjavi s prvo polovico predkoronskega leta 2019 se je število prenočitev v nastanitvenih obratih za kratkoročni najem povečalo za 3,2 odstotka.

Turistični sektor je postopno okreval že v drugi polovici lanskega leta, ob čemer so je število prenočitev v tem obdobju približalo, ni pa preseglo ravni iz leta 2019. Rast sektorja se je nadaljevala v začetku tega leta.

Prenočitve so se krepko povečale v vseh 31 državah, zajetih v Eurostatovo raziskavo. Poleg držav EU so statistiko beležili še na Islandiji, v Lihtenštajnu, na Norveškem in v Švici.

V prvem četrtletju so največje rasti med državami članicami EU zabeležili na Švedskem (+49,8 odstotka), Hrvaškem (+41,0 odstotka) in v Franciji (+40,6 odstotka), največje padce pa so beležile Češka (-44,2 odstotka), Irska (-37,1 odstotka) in Nizozemska (-22,8 odstotka).

V drugem četrtletju so največje rasti beležile Švedska (+28,9 odstotka), Španija (25,7 odstotka) in Belgija (+16,9 odstotka), največje padce pa Češka (-43,1 odstotka), Madžarska (-33,5 odstotka) in Irska (-28,5 odstotka).

Slovenija je v prvem četrtletju zabeležila 11,8-odstotni padec prenočitev v nastanitvenih obratih za kratkoročni najem, v drugem četrtletju pa 15,2-odstotnega.

Prejšnji članekRast cen stanovanjskih nepremičnin v EU se je v drugem četrtletju nekoliko upočasnila
Naslednji članekNepremičnine so v zadnjih 12 letih porasle v EU za 48 odstotkov