V Novi Gorici v praznem poslovnem prostoru nova tržnica

1
Vir: 123rf

Na izredni seji Mestnega sveta Nova Gorica so svetniki z 18 glasovi za in štirimi proti potrdili predlagani sklep, da se bo Mestna občina Nova Gorica na dražbi potegovala za nakup poslovnega prostora v centru mesta. V pritličju si namreč želijo urediti urbano tržnico, v nadstropju pa druge primerne vsebine.

Nakup nepremičnine v samem središču mesta je velika priložnost, je povedal župan Nove Gorice Matej Arčon. Z njim pa se niso strinjali svetniki, saj so v dolgi razpravi opozarjali predvsem na neprimernost prostora za namen tržnice. Čeprav je kazalo drugače, so na koncu proti sklepu o sodelovanju na dražbi glasovali le štirje svetniki.

“V trajnostni urbani strategiji smo si zadali tudi cilj, da bo mesto postalo privlačno socialno okolje za bivanje vseh skupin prebivalcev, še posebej za mlade družine. Eden izmed petih ukrepov za dosego tega cilja je tudi ukrep Urejanje vitalnih javnih mestnih prostorov z opredeljenimi petimi prednostnimi aktivnostmi, med katerimi je tudi ureditev tržnega prostora s pokrito tržnico,” je povedal novogoriški župan. Sodobna urbana tržnica sredi strogega mestnega jedra naj bi po njegovem mnenju omogočila lažje trženje oziroma prodajo hrane, pridelane v zaledju mesta, ter predstavljala priložnost za podjetništvo in višjo raven specializacije ponudbe v mestu.

Sedanja lokacija za tržnico je umeščena med poslovne objekte in stanovanjske bloke in tako premajhna in neprimerna. Lokacijo so strokovnjaki preučili glede možnosti kakovostnejše ureditve, a so se vse rešitve izkazale za predrage, saj bi zahtevale urejanje podzemnih garaž kot nadomestilo za rušitve, obenem pa bi bile nefunkcionalne in moteče za stanovalce v neposredni bližini.

Novogoriška občina se bo tako na dražbi potegovala za prodajni prostor v bližini Bevkovega trga, poleg t. i. trgovske hiše, kjer se je v preteklosti nahajala tehnična trgovina in čigar pritličje meri 190 kvadratnih metrov, nadstropje pa 501 kvadratni meter. Prodajni prostor se bo na javni dražbi prodajal po izklicni ceni 320.000 evrov. Leta 2014 pa so ga na podlagi prvega sklepa sodišča na dražbi prodajali za izklicno ceno v višini ocenjene tržne vrednosti 700.112 evrov.

Vir: STA

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.