Stanovanjska soseska Ob Savi v Kranju, je trenutno v fazi priprave projektne dokumentacije

47
Kranjski župan Matjaž Rakovec pa je spomnil, da nameravajo v Kranju do leta 2026 zagotoviti okoli tisoč novih stanovanj.

Stanovanjska soseska Ob Savi, ki je načrtovana v Kranju, je trenutno v fazi priprave projektne dokumentacije. Stanovanjski sklad RS, ki vodi projekt, upa pridobiti gradbeno dovoljenje še v tekočem letu, z gradnjo pa načrtuje začeti prihodnje leto. Medtem Občina Kranj usklajuje priprave komunalne in prometne infrastrukture na predvidenem območju.

Mestna občina Kranj je v svojem današnjem sporočilu za javnost poudarila, da je potrebno pred začetkom gradnje stanovanjske soseske zagotoviti ustrezno komunalno in prometno infrastrukturo. Ta vključuje rekonstrukcijo dela Savske ceste, izgradnjo novega mostu čez Savo, premestitev tlačnega kanala pod novim mostom in vzpostavitev zaščitnih ukrepov pred poplavami.

Po pridobitvi večine zemljišč potrebnih za rekonstrukcijo ceste in mostu, ter pravnomočnega gradbenega dovoljenja, so se marca letos začela dela. Vključujejo gradnjo 120 metrov dolgega opornega zidu ob Mega Center Kranj, nato pa bo sledila rekonstrukcija preostalega dela Savske ceste.

Vrednost gradbenih del, ki naj bi bila zaključena septembra letos, je ocenjena na približno 700.000 evrov. Po zaključku del bo vozišče širše in brežine utrjene. Dela trenutno potekajo v skladu s časovnim načrtom, izvajalec pa je trenutno v fazi izkopa in zaščite brežin. Med gradnjo je cesta delno zaprta, vendar promet še vedno poteka nemoteno.

Na petkovem sestanku so se dogovorili, da bosta občina in sklad naslovila skupno pobudo ministru za naravne vire in prostor Urošu Brežanu glede protipoplavne zaščite. Ta projekt predstavlja pomemben korak pri urejanju in oživitvi dolgo degradiranih območij v Kranju.

V prvi fazi projekta je predvidena gradnja 187 stanovanj v soseski Ob Savi. Po zaključku druge faze bo skupno zgrajenih 265 javnih najemnih stanovanj, med njimi tudi 28 oskrbovanih stanovanj za starejše.

Po besedah projektanta Davorina Počivaška iz arhitekturnega biroja Počivašek Petranovič, idejna zasnova predvideva skoraj dve tretjini trisobnih stanovanj.

Prejšnji članekKitajska podjetja se soočajo s težavami dolgotrajnih zamud pri plačilih
Naslednji članekMinister napoveduje zadostno financiranje gradnje javnih stanovanj