Slovenija v Bruselj poslala vlogo za potrditev okoljskega projekta

12
V okviru projekta je načrtovana nadgradnja Centralne čistilne naprave Ljubljana.

Služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko je Evropski komisiji poslala vlogo za potrditev 135-milijonskega projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja. Slovenija računa na okoli 70 milijonov evrov evropskih sredstev, 12 milijonov bo prispevala država, ostalo pa občine Ljubljana, Medvode in Vodice.

Kot so sporočili s službe vlade za razvoj in kohezijsko politiko, gre za finančno najobsežnejši okoljski projekt programskega obdobja 2014-2020. S potrditvijo vloge bo lahko Slovenija začela uresničevati naložbo, ki bo za več kot 300.000 prebivalcev do leta 2020 celostno in trajno uredila odvajanje in čiščenje odpadnih komunalnih voda. Evropska komisija bo projekt predvidoma pregledala v treh mesecih.

V okviru projekta je sicer načrtovana nadgradnja Centralne čistilne naprave Ljubljana s terciarno stopnjo čiščenja in ukinitev obstoječih, preobremenjenih čistilnih naprav na Brodu, v Pirničah, na Rakovi jelši, v Vodicah in Polju.

Skoraj 22.000 prebivalcev bo na novo priključenih na javni sistem odvajanja in čiščenja odpadnih voda, v okviru obsežnih gradbenih del, ki se bodo izvajala predvidoma od druge polovice letošnjega leta do konca leta 2020, pa bo zgrajenih še 131 kilometrov sanitarnih kanalov, tri vakuumske postaje, 16 črpališč in zadrževalni bazen. Naložba obsega gradnjo v treh delih.

Projekt bo, kot so izpostavili na vladni službi, prispeval k nadaljnjemu družbeno gospodarskemu razvoju območja v vseh omenjenih občinah, zmanjšal bo količino direktnih izpustov v okolje, izboljšal kakovost podtalnice Ljubljanskega polja ter kakovost rek Ljubljanice, Save in Donave. Kot so dodali, se bo s projektom zmanjšala tudi evtrofikacija Črnega morja zaradi terciarnega čiščenja na centralni čistini napravi Ljubljana.

Nosilec projekta je ministrstvo za okolje, pri njegovi pripravili pa so pomagali tudi strokovnjaki iz evropske pobude Jaspers. Gre za skupno pomoč Evropske komisije, Evropske investicijske banke in Evropske banke za obnovo in razvoj, pri pripravi velikih projektov, ki se financirajo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Kohezijskega sklada v evropskih regijah, še piše v sporočilu za javnost.

Vir. STA

Prejšnji članekHotel Lek Kranjska gora kupili Nizozemci
Naslednji članekMies van der Rohe 2017 bo v Barceloni

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.