Predlog novele o zemljiški knjigi brez glasu proti čez matični odbor

33

Odbor za pravosodje je danes opravil drugo obravnavo predloga novele zakona o zemljiški knjigi, ki med drugim v slovenski pravni red prenaša instrument povezanih nepremičnin. Rešitve ne prinašajo konceptualnih sprememb, a bodo pripomogle k učinkovitejšemu in varnejšemu delovanju zemljiške knjige, je dejal Zlatko Ratej s pravosodnega ministrstva.

Gre za prvo večjo samostojno novelo zakona v 10 letih. To kaže, da je normativni del zakona o zemljiški knjigi robusten in stabilen, je ocenil Ratej. Kot je pojasnil, so prilagoditve zakona o zemljiški knjigi potrebne zaradi nedavno noveliranega stvarnopravnega zakonika, ki je v slovenski pravni red prenesel instrument povezanih nepremičnin. Zakonik stopi v veljavo 1. julija letos, do tedaj pa je treba ustrezno prilagoditi še zakon o zemljiški knjigi.

Rešitve ne prinašajo konceptualnih sprememb, a bodo pripomogle k učinkovitejšemu in varnejšemu delovanju zemljiške knjige. Gre za določbe o digitalizaciji postopka pred finančno upravo. Novela prinaša podlago, da bo notar pogodbo lahko poslal po elektronski poti in na ta način tudi prevzel potrdilo o plačilu davka. Tako bo po Ratejevih besedah vse potekalo hitreje, strankam pa bosta prihranjena pot in čas.

Novosti v predlogu novele prihajajo iz prakse, je pojasnil Ratej. Med njimi je novo pravilo o izbrisu pravic, ki prenehajo s smrtjo. “Če iz letnice rojstva izhaja, da oseba ne more biti več živa, ne bo več treba iskati potrdila o smrti,” je pojasnil državni sekretar. Državni organi bodo lahko neposredno dostopali do teh podatkov v zemljiški knjigi, če jih rabijo za izvajanje svojih nalog in pooblastil.

Predlog novele prinaša rešitve za varstvo upnikov, strankam pa bolj varno poslovanje z nepremičninami in v prihodnje tudi hitrejše odločanje sodišč, je še naštel.

Predlogu novele na odboru ni nasprotoval noben poslanec. Dušan Verbič (SMC) je izpostavil, da zemljiškoknjižni postopki izgledajo dokaj enostavni, a v resnici ni tako in gre za izredno občutljive zadeve, “še posebej, če se v nekih postopkih naknadno ugotovi, da je prišlo do zlorab”. Zato stoji za stališčem koalicije, da so po vsem tem času potrebne korekcije.

Boštjan Koražija (Levica) je poudaril pomen preglednosti zemljiške knjige, ne samo zaradi pravnega prometa nepremičnin, ampak tudi zaradi čim boljše preglednosti premoženja državljanov. “Le dobri podatki bodo dobra osnova za bodočo obdavčitev nepremičnin, da se bo pravilno obdavčilo tiste, ki imajo največ,” je dejal.

Dejan Kaloh (SDS) pa je menil, da je novela potrebna in bo pripomogla k varnejšemu poslovanju zemljiške knjige. “To je ključno. Osrednji cilj je, da bo novela določila pravila za vpis etažne lastnine in povezanih nepremičnin, da se bo sploh lahko omogočilo izvajanje stvarnopravnega zakonika. Kar se mi zdi pomembno, je tudi, da ko prihajajo povratne informacije s terena, jih zakonodajalec umesti v dopolnitve zakona,” je še dodal.

 

Prejšnji članekV Angliji cene stanovanjskih nepremičnin z najvišjo rastjo v sedmih letih
Naslednji članekNepremičnine v Sloveniji dražje