Posredniki niso krivi za visoke cene stanovanj

27
Predlagana novela predstavlja poseg v lastninsko pravico ter pogodbene in nekatere druge pravice

Zbornica za poslovanje z nepremičninami pri GZS je na današnjem posvetu o spremembah zakona o nepremičninskem posredovanju znova izpostavila nedopustnost regulacije cen posredovanja. Kot so poudarili njeni člani, nepremičninski posredniki niso krivi za visoke cene stanovanj. Možnost ustavne presoje predloga novele zakona puščajo odprto.

Direktor zbornice Boštjan Udovič je danes ponovil, da je zanje nepredstavljivo, da bi cenovno omejili storitev, ki je prosto dostopna na trgu. Za to po njegovih besedah ni argumentov, saj je konkurence dovolj, storitev za državljane ni obvezna, prek posrednikov pa steče manj kot 50 odstotkov prometa. To pomeni, da najemnik ni prisiljen nositi stroškov posredovanja, je izpostavil na posvetu v prostorih Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Člani zbornice so predlagateljem novele, Levici, očitali, da želi na nepremičninske posrednike prevaliti krivdo za visoke cene stanovanj. Te so takšne zaradi slabe stanovanjske politike, zato nižji stroški posredovanja dostopnosti stanovanj ne bodo prav nič povečali, je bilo slišati.

Tovrstna regulacija bi bila po Udovičevih besedah tudi v nasprotju z evropsko zakonodajo, Evropska komisija pa je ministrstvo za okolje in prostor že večkrat opozorila, naj preveri ustreznost predlaganih sprememb, je dodal.

V zbornici ne pričakujejo, da bi zakonodajni postopek lahko ustavili, zato se pripravljajo na drugačne ukrepe. V sodelovanju z odvetniško družbo proučujejo možnost ustavne presoje predloga novele, obenem pa upajo, da bo državni svet izglasoval odložilni veto na sprejem novele.

“Predlagana novela predstavlja poseg v lastninsko pravico ter pogodbene in nekatere druge pravice. Posega v premoženjsko svobodo v najširšem pomenu,” je poudaril Udovič in izrazil prepričanje, da prostega trga ni mogoče omejiti. “Posredniki bodo zagotovo našli obvode,” je dodal.

Spremembe, ki jih predlagajo v Levici, določajo omejitev višine plačila za posredovanje pri najemu na štiri odstotke pogodbene vrednosti oziroma ne več kot eno mesečno najemnino in ne manj kot 150 evrov.

Gre za širitev omejitev provizij, ki trenutno veljajo za prodajo nepremičnin, tudi na njihovo oddajo. Poleg tega med drugim omejujejo višino dodatnih stroškov, ki si jih lahko zaračunajo nepremičninski posredniki, na največ 150 evrov.

Prejšnji članekCene stanovanjskih nepremičnin v prvem četrtletju višje
Naslednji članekNepremičninsko posredovanje na tnalu političnih interesov