Pekove nepremičnine grejo v najem, začenjajo se tudi postopki prodaje

418
Vir: 123rf

Sodišče je zavrnilo pritožbe neizbranih ponudnikov za najem Pekovih nepremičnin. Sklepi o najemnu so tako sedaj pravnomočni in nekateri prostori so že predani najemnikom, ostali pa bodo po letnih dopustih, je pojasnila Tadeja Tamše, stečajna upraviteljica Peka.

Pritožbe so postopke predaje nepremičnin najemnikom zavlekle za kar štiri mesece. Prvostopenjsko in kasneje tudi višje sodišče pa sta potrdila izbor najemnikov in sklep o oddaji premoženja v najem.

Pritožbo je vložilo združenje Osveščeni prebivalci Slovenije (OPS). Ljubljansko višje sodišče pa je pred njeno zavrnitvijo opozorilo, da niti ni jasno, zakaj si pritožnik želi sodelovati v postopku oddaje premoženja, medtem ko ni vplačal niti varščine in tako ni izkazal resnega namena sodelovanja v razpisu.

Ob večmesečni zamudi pri prevzemu nepremičnin je eden od izbranih najemnikov odstopil od namere sklenitve najema. Vse ostale nepremičnine pa bodo dobile najemnike, ki so zanje na javnem razpisu v marcu izkazali interes in plačali varščino. Stečajna upraviteljica je prvotno sklenila dogovor za šest trgovin in del proizvodne stavbe v Tržiču, in sicer s podjetji Acron, O.K.M. Holding, Polzela in Mega-Mar ter Aljo Viryent.

Zaradi omenjenega zamika pri oddaji nepremičnin v najem in posledičnih neizplačil najemnin se je zmanjšal pritok sredstev v stečajno maso. Po ocenitvi so hkrati tudi že stekli postopki za prodajo premoženja. Tamšetova je opravila že več sestankov in razgovorov s potencialnimi kupci Pekovega premoženja.

Kot je pojasnila v rednem poročilu o poteku stečajnega postopka, je pripravila predloge za prodajo poslovnih deležev Peka v hčerinskih družbah. Postopek prodaje Pekovega premoženja se tako začenja s prodajo tržiškega PGP in Pekovih podjetij na Hrvaškem ter v Srbiji.

PGP Inde, podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo podplatov, je kupec poslovnega deleža. Prodaja naj bi se opravila na podlagi zavezujočega zbiranja ponudb z izklicno ceno 757.000 evrov, potrditi pa jo mora še ločitveni upnik.

Išče se tudi kupec za Pekovo tovarno v Knjaževcu. Tržna in likvidacijska vrednost poslovnega deleža Peka v tovarni sta sicer ocenjeni na nič na nič evrov. Upraviteljica za izklicno ceno predlaga 5000 evrov, kar bi zadoščalo vsaj za kritje prodajnih stroškov. Enak primerje Pekovo podjetje v Splitu.

Peko je v stečaju od januarja, do konca junija pa se je v stečajno maso Peka steklo 1,5 milijona evrov Gre predvem za dena, pridobljen s prodajo in izterjavo terjatev. V stečajnem postopku Peka je medtem prijavljenih kar 590 terjatev, in sicer v skupni vrednosti 11,8 milijona evrov. Od tega je priznanih za 8,1 milijona evrov terjatev, preostale upraviteljica prereka.

 

Vir: STA

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.