Nepremičninski posredniki proti zakonskemu predlogu Levice

17
Prepoved delitve provizije med prodajalca in kupca stanovanj bi po Udovičevem mnenju povzročilo le to, da bi prodajalec to vračunal v osnovno ceno.

Predlog novele zakona o nepremičninskem posredovanju, s katerim poslanci Levice med drugim predlagajo omejitev provizij za posredovanje, bi bil protiustaven in ne bi dosegel namena, ocenjujejo v Zbornici za poslovanje z nepremičninami pri GZS. Menijo, da posredniki ob takšnih omejitvah ne bi želeli posredovati in bi bilo še več najema na črno.

“Nad predlogom smo negativno presenečeni. Zdi se nam, da del politike z neverjetno lahkostjo sprejema odločitve, ki posegajo v svobodno gospodarsko pobudo,” je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal direktor zbornice Boštjan Udovič.

V Levici predlagajo omejitev višine plačila za posredovanje pri najemu na štiri odstotke pogodbene vrednosti oz. na največ eno mesečno najemnino in ne manj kot 150 evrov (veljavni zakon štiriodstotno omejitev postavlja za posle prodaje nepremičnin fizičnim osebam, po predlogu pa bi veljala tudi za posle najema in tudi za posle med pravnimi osebami). Uzakonili bi tudi, da se plačilo za posredovanje ne bi smelo deliti med naročnika in kupca oz. najemnika, ter omejili višino dodatnih stroškov, ki si jih lahko zaračunajo nepremičninski posredniki, na največ 150 evrov.

Udovič pravi, da ni razloga, da bi država v panogi, kjer po podatkih vlada zdrava konkurenca, določala ceno storitve, za katero se stranke odločijo prostovoljno. Po njegovih besedah si posrednik s takšnimi omejitvami ne bi mogel pokriti stroškov za storitve, ki jih mora opraviti po zakonu.

V zbornici so prepričani, da spremembe ne bi prinesle učinka, kot jih napovedujejo v Levici – večja dostopnost najemnih stanovanj predvsem za mlade najemnike – ampak bi del trga ostal brez storitve posredovanja, saj posredniki storitev ne bi opravljali za to ceno, in bi bilo še več črnega trga.

Prepoved delitve provizije med prodajalca in kupca stanovanj bi po Udovičevem mnenju povzročilo le to, da bi prodajalec to vračunal v osnovno ceno. Nesprejemljivo se jim zdi, da bi zakon omejeval zaračunavanje stroškov dodatnih storitev, ki niso storitve posredovanja in za katere se posrednik dogovori s stranko.

“Prepričani smo, da je ta predlog protiustaven, vsaj glede svobodne gospodarske pobude, verjetno tudi glede enakosti pred zakonom, ter da je v nasprotju z evropskim pravnim redom, predvsem z direktivo o storitvah na notranjem trgu,” je dejal Udovič.

Upa, da bo med poslanci prevladal razum, se pa boji, da bo “bolj odločala koalicijska matematika kot argumenti”.

Udovič meni, da regulacija cen storitev ne bi povečala dostopnosti stanovanj, ampak bi ceno najema znižala dodatna ponudba, predvsem gradnja javnih najemnih stanovanj. Svoje predloge za to bodo predstavili na vsakoletnem posvetu v Portorožu, je napovedal.

Prejšnji članekVlada za prenos nepremičnin DUTB na republiški stanovanjski sklad
Naslednji članekStvarnopravni zakonik naj bi bil po novem bolj sodoben

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.