Izolski občinski svet sprejel stališče vezano na lastninske pravice za območje ladjedelnice

38
Slovenian beautiful old town and a marina of Izola can be seen in the foreground. Trieste in Italy can be seen in the back ground.

Izolski občinski svetniki so na redni seji sprejeli uradno stališče v zvezi s prenosom lastninske pravice za območje ladjedelnice z Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) na državo. Svetniki so pozdravili odločitev DUTB, ob tem pa izrazili željo po začetku dialoga med lokalno skupnostjo in državo o potencialnih vsebinah na območju.

Pri tem naj se upošteva dejstvo, da si želi lokalna skupnost na to območje umestiti programe, ki so v širšem javnem interesu, kot so ureditev plaže, parka in promenade ter dom starejših. Prav tako naj se nadgradi navtično servisno dejavnost na območju, ki bo skladna z najvišjimi prostorskimi in okoljskimi standardi.

Svetniki med drugim predlagajo, da se pristopi k širši javni razpravi, ki naj pripelje do identifikacije vseh želenih in sprejemljivih dejavnosti na tem območju. Vladi in DUTB pa predlagajo, da se k enakemu postopku zateče tudi v primeru nepremičnin na območju bivše tovarne Argo. Svetniki so stališče sprejeli soglasno.

Upravni odbor DUTB je sredi februarja sprejel sklep, s katerim vladi predlaga prenos nepremičnin Ladjedelnice Izola na državo. Na območju nekdanje ladjedelnice bi uredili prostore za potrebe vojske, policije, uprav za pomorstvo ter za zaščito in reševanje, agencije za okolje in inšpektorata, so takrat sporočili iz DUTB.

Te napovedi pa so pri številnih v Slovenski Istri naletele na ogorčen odziv. Istrski župani so se nato na srečanju z notranjim ministrom Alešem Hojsom strinjali, da je prenos lastništva na državo dobra rešitev, vendar v Izoli za območje predvidevajo turistične vsebine, nasprotujejo pa vojaški dejavnosti.

Občinski svet je danes potrdil tudi manjši rebalans občinskega proračuna za leto 2022, ki je po novem težak 35,1 milijona evrov. Z rebalansom se med drugim predvideva nabava dveh električnih minibusov za izvajanje dejavnosti prevoza na klic za izboljšanje povezave starega mestnega jedra Izole z obstoječimi parkiranimi površinami ter upravnimi organi v občini. Udeležba občine z upoštevano subvencijo znaša okoli 70.000 evrov.

Med drugim so svetniki v prvem branju sprejeli predlog odloka o ustanovitvi Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše PIKA, katerega soustanoviteljice bi bile koprska, izolska in piranska občina. Nov svetovalni bo prevzel samostojno organizacijsko enoto Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Koper, ki trenutno deluje v okviru Osnovne šole Koper, ter skrbel za duševno zdravje otrok, mladostnikov in njihovih staršev.

Prejšnji članek40.000 EUR izhodiščna cena apatmaja na Cresu
Naslednji članekCene stanovanj lani z najvišjim skokom v 15 letih

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.