Cene poslovnih nepremičnin v zadnjem lanskem četrtletju višje

15
V letu 2021 so se cene vseh poslovnih nepremičnin na letni ravni zvišale za 4,2 odstotka.

Cene poslovnih nepremičnin so bile v zadnjem četrtletju lanskega leta glede na prejšnje trimesečje v povprečju za 3,7 odstotka višje, kar predstavlja peto zaporedno zvišanje, so sporočili iz statističnega urada. Cene lokalov so se v povprečju zvišale za 8,5 odstotka, medtem ko so se cene pisarn v povprečju znižale za 3,5 odstotka.

Cene lokalov so se po treh zaporednih četrtletjih rasti v tretjem lanskem četrtletju sicer nekoliko znižale, v zadnjem četrtletju pa opazno zvišale. V zadnjih treh mesecih leta 2021 sta bila večja tako vrednost prodaje lokalov kot število prodaj, pri čemer sta skoraj dosegla raven pred epidemijo covida-19, so izpostavili državni statistiki. Cene lokalov so bile v četrtem četrtletju za 12,7 odstotka višje kot pred letom dni in 14,4 odstotka višje kot v povprečju leta 2015.

Cene pisarn so se po drugi strani v zadnjem četrtletju glede na prejšnjega znižale, medtem ko se se število prodaj, njihova skupna površina in prodajna vrednost opazno zvišali. Na letni ravni so se cene v četrtem četrtletju v povprečju zvišale za 2,3 odstotka, v primerjavi z letom 2015 pa za 19,3 odstotka.

V letu 2021 so se cene vseh poslovnih nepremičnin na letni ravni zvišale za 4,2 odstotka. Na statističnem uradu ob tem poudarjajo, da tovrstna rast cen traja neprekinjeno že od leta 2018. Glede na leto 2015 so bile cene poslovnih nepremičnin lani višje za 10,9 odstotka, in sicer cene lokalov za osem odstotkov ter cene pisarn za 16,9 odstotka.

V obdobju od leta 2015 so se lokali na letni ravni najbolj podražili prav v lanskem letu, za 6,8 odstotka, medtem ko je bila rast cen pisarn v tem letu skromna, 2,2-odstotna. Podražitev poslovnih nepremičnin je bila tudi v lanskem letu precej manjša kot pri stanovanjskih nepremičninah, so še sporočili statistiki.

Prejšnji članekCene stanovanj v ZDA januarja ponovno navzgor
Naslednji članekCene stanovanjskih nepremičnin na Hrvaškem višje za devet odstotkov

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.