Grep v stečaju odstopil od pogodbe o javnozasebnem partnerstvu

195

Okrožno sodišče v Ljubljani je danes stečajni upraviteljici družbe Gradis-Energoplan (Grep) dalo soglasje za odstop od pogodbe o javnozasebnem partnerstvu, v okviru katerega je Grep z Mestno občino Ljubljana gradil športno-trgovski center v Stožicah. Proti sklepu je sicer v 15 dneh mogoče vložiti ugovor.

Grep je pogodbo o javnozasebnem partnerstvu za izgradnjo dvorane in stadiona v centru Stožice sklenil z ljubljansko občino marca 2008. Podjetje v lasti družb Gradis G in Energoplan je bilo ustanovljeno posebej za Stožice, največji slovenski projekt v javnozasebnem partnerstvu.

A projekt še vedno ni končan, Grep pa je lani septembra pristal v stečaju. Do konca decembra so upniki stečajni upraviteljici Luciji Klampfer prijavili za 515 milijonov evrov terjatev, od katerih jih je priznala za približno 445 milijonov evrov.

Stečajna upraviteljica je zdaj presodila, da bi za dokončanje del na objektu športno-rekreacijskega parka Stožice potrebovali vsaj 30 milijonov evrov, ki pa jih Grep ne more zagotoviti, niti nima virov za njihovo izvedbo, saj družba že nekaj let pred začetkom stečaja ni poslovala.

Z odstopom od pogodbe bi se po njenem mnenju dosegli ugodnejši pogoji za poplačilo upnikov, čemur je sledilo tudi sodišče, kaže današnja objava na spletnih straneh Ajpesa.

Nepremičnine na območju nedokončanega športno-trgovskega centra Stožice so glavno premoženje Grepa, ki ga je upraviteljica za primer razdrtja pogodbe ovrednotila na 43 milijonov evrov. Če do razdrtja ne bo prišlo in bo moral Grep izpolniti zahteve, ki se nanašajo tako na javni kot zasebni del pogodbe, pa je njegova tržna vrednost le 13 milijonov evrov.

Vir.STA

Prejšnji članekNizozemska investicijsko najboljša destinacija za nakup stanovanj
Naslednji članekSlovenijo lani obiskalo rekordno število turistov