Ali je možna enostranska odpoved najemne pogodbe ?

354
cancellation

Vprašanje: Najemodajalec in najemnik sta podpisala (navadno) najemno pogodbo za najem stanovanja za 1 leto. V pogodbi piše: »obojestranski odpovedni rok je 2 meseca«. Ali je mogoče, da ena ali druga stran enostransko odpove najemno pogodbo, pri čemer ne bi bila odpoved iz krivdnih razlogov?

Najemodajalec, ne pa tudi najemnik, lahko praviloma odpove pogodbo samo iz krivdnih odpovednih razlogov. Pri tržnem (prav tako pa tudi službenem in namenskem najemnem stanovanju, ne pa tudi pri neprofitnem najemnem stanovanju) pa lahko najemodajalec najemno pogodbo odpove tudi iz drugih razlogov, pod pogojem, če so ti navedeni v najemni pogodbi. Iz nekrivdnega odpovednega razloga lahko najemodajalec tako odpove pogodbo samo, če je takšen razlog določen v najemni pogodbi (v tem primeru mora biti v najemni pogodbo določen tudi odpovedni rok, ki ne sme biti krajši od 90 dni).

V primeru, da takšen razlog ni posebej določen v najemni pogodbi, pa lahko najemodajalec odpove pogodbo iz t.i. nekrivdnih razlogov, vendar le pod pogojem, da najemniku priskrbi drugo primerno stanovanje.

Odgovor pripravil: odvetnik Rok Šonc, Erjavec in partnerji, o.p., d.o.o.

Rok Šonca, odvetnik
Rok Šonca, odvetnik

Save

Save

Prejšnji članekAli bi priporočili sklenitev najemne pogodbe v notarski obliki z namenom neposredne izvršljivosti ?
Naslednji članekAli je možno skleniti prodajno pogodbo ?