S pomočjo portala za licitacijo nepremičnin eBORZA do 260 % višje dosežene cene hiške

225
. Kljub ogromnemu številu sodelujočih je sistem eBORZA NEPREMIČNIN deloval brezhibno in vsakemu, ki je vplačal varščino, omogočil pošteno borbo za nakup počitniške hiške.

Konec prejšnjega in začetek novega leta je nepremičninski trg zaznamovala prodaja 38 počitniških hišk Primorja v stečaju. Hiške se nahajajo v med Slovenci priljubljenem počitniškem naselju Stara Gavza na otoku Cres in so bile zgrajene med letoma 1978 in 1981.

Prodaja hišk je v celoti potekala preko portala eBORZA NEPREMIČNIN in sicer tako, da so se vsako sredo med 24. novembrom 2021 in 19. januarjem letos odvijale spletne licitacije na katerih je sodelovalo več kot 2.500 dražiteljev. Kljub ogromnemu številu sodelujočih je sistem eBORZA NEPREMIČNIN deloval brezhibno in vsakemu, ki je vplačal varščino, omogočil pošteno borbo za nakup počitniške hiške. Stečajni upravitelj Rudolf Hramec je pred začetkom dražb tržno vrednost počitniških objektov ocenil na dobre štiri milijone evrov, na koncu pa od prodaje iztržil skoraj 7,7 milijona evrov. V nadaljevanju predstavljamo nekaj statističnih zanimivosti hišk in licitacij.

povprecna_prodana_hiska_v_stari_gavzi

Verjetno so najbolj zanimivi podatki, ki kažejo na skokovito povišanje z izhodiščne na doseženo ceno hišk. Cena se je namreč povprečno dvignila za 260%, pri najbolj znani hiški, ki jo je italijanski državljan kupil za 360 tisoč evrov, pa kar za 460%. Kako je možno, da so hiške brez dvorišč in z dragim vzdrževanjem dosegale povprečno ceno skoraj pet tisoč evrov na kvadratni meter, medtem ko se počitniški objekti na Cresu sicer prodajajo po povprečno manj kot tri tisoč evrov na kvadratni meter, se upravičeno sprašuje veliko ljudi. Bližina morja, veliko zanimanje Slovencev za nepremičnine na hrvaški obali, strah pred inflacijo in ugodni krediti zagotovo pojasnijo del tega fenomena, preostali del pa učinku licitacije. Slednji namreč povzroči, da se posameznik znajde v tekmovanju oziroma borbi z drugimi, to pa za seboj potegne strah pred porazom oziroma izgubo kar nato vodi v vedenje »za vsako ceno« oziroma »na vse ali nič«. Nenazadnje pa je nemoteno in zanesljivo delovanje sistema eBORZA NEPREMIČNIN omogočilo, da so imeli vsi sodelujoči pri tem dobro izkušnjo in so se tako brez pomislekov vračali na licitacije vsako sredo.

Prejšnji članekDUTB vladi predlaga prenos nepremičnin Ladjedelnice Izola na državo
Naslednji članekProdaja rabljenih bivalnih nepremičnin v ZDA januarja zrasla za 6,7 odstotka