Nepremičninski trg čaka na konec epidemije

18
Na nepremičninskem področju bo še posebnega pomena skrb za investicijski zagon po koncu epidemije.

Na nepremičninskem trgu se v času ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa sklepajo le posli za nazaj, fizičnih ogledov nepremičnin ni, potekajo pa virtualni ogledi.

Nepremičninske družbe zagotavljajo zgolj tiste storitve, ki se lahko izvajajo brez stika s strankami, nekatere pa so, tudi iz previdnosti, povsem zaustavile poslovanje, je povedal direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri GZS Boštjan Udovič. Ukrepi sicer na poslovanje med gospodarskimi subjekti načeloma ne vplivajo, zato se ti posli lahko nemoteno izvajajo.

“Kljub vsemu navedenemu ali ob upoštevanju tega pa bo seveda promet nepremičninskim družbam v tem času bistveno upadel. Nekoliko ga bo seveda mogoče nadomestiti po koncu epidemije, kar pa bo odvisno od splošne gospodarske situacije in kupne moči prebivalstva,” meni Udovič.

Kratkoročnega najema praktično ni več, kar je ob popolnem mrku turističnega obiska razumljivo.  “Tako so se izpraznile številne nepremičnine, ki so bile pred tem namenjene začasnemu oddajanju za turiste. Nekatere od teh so se že znašle na trgu,” je povedal Udovič. Če ne bo hitrih ukrepov države, se iz tega naslova ne bo povečal dolgoročni najem, saj se najemodajalci iz različnih razlogov še vedno skoraj izključno odločajo za najeme, krajše od 12 mesecev, je dodal. Prihodnje stanje je odvisno od trajanja epidemije in finančne kondicije

Za nepremičninski trg bo po Udovičevem mnenju ključno dogajanje v mesecih po koncu epidemije, saj je promet z nepremičninami odvisen predvsem od gospodarske in finančne kondicije države oz. od kupne moči in razpoloženja državljanov. “Če bodo ti iz previdnosti zmanjšali svojo potrošnjo, bo namreč nepremičninski trg utrpel velik udarec. V tem smislu smo seveda zadovoljni, da je država relativno hitro sprejela ukrepe, ki naj bi te negativne gospodarske in finančne posledice preprečili, in lahko le upamo, da bo pri tem uspešna,” pravi Udovič.

Udovič pravi, da se je država odzvala ustrezno in po najboljših močeh, da pa v naslednjih tednih pričakuje nove ukrepe, ki bodo bolj usmerjeni v ohranitev gospodarske aktivnosti. “Na nepremičninskem področju bo še posebnega pomena skrb za investicijski zagon po koncu epidemije. Od vlade tudi pričakujemo, da bo v kratkem, ko bodo podatki glede zajezitve širjenja koronavirusa to dopuščali, ob upoštevanju strogih zaščitnih ukrepov začela sproščati stroge omejitve glede izvajanja manj tveganih storitev, kamor po našem mnenju spada tudi nepremičninsko posredovanje,” je dejal Udovič.

Prejšnji članekNemško gradbeništvo lani prejelo rekordna naročila
Naslednji članekNIJZ izdal higienska priporočila za nepremičninske posrednike