Vlada sprejela uredbo o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin

31
Končni predlog modelov vrednotenja nepremičnin za sprejem na vladi je pripravila Geodetska uprava RS

Vlada je  sprejela uredbo o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin. Obvestila o novih vrednostih bodo lastniki nepremičnin prejeli aprila. Takrat bodo lahko tudi začeli postopke za uveljavljenje posebnih okoliščin pri vrednotenju posamezne nepremičnine.

Kot so prek Twitterja sporočili z vlade, bodo lastniki nepremičnin aprila na dom prejeli zbirno potrdilo o vrednosti vseh svojih nepremičnin.

V skladu z lani noveliranim zakonom o množičnem vrednotenju nepremičnin je morala vlada to uredbo izdati najpozneje do 31. marca, saj od 1. aprila v registru nepremičnin ne bo več podatkov o vrednostih nepremičnin, izračunanih na dosedanji način.

Nezmožnost uporabe teh podatkov bi pomenila, da bi sistemski in drugi uporabniki informacije o vrednostih nepremičnin, ki jih potrebujejo za izvajanje svojih nalog, izgubili, kar bi lahko povzročilo težko popravljive posledice za delovanje države.

Modeli vrednotenja nepremičnin se po pojasnilih okoljskega ministrstva oblikujejo kot matematični zapisi, ki določijo, katere lastnosti nepremičnine pomembno vplivajo na njeno vrednost, in določijo tudi velikost njihovega vpliva. Oblikovani so za vrednotenje treh skupin enot vrednotenja: za stavbe in dele stavb, za zemljišča in za posebne enote vrednotenja.

Končni predlog modelov vrednotenja nepremičnin za sprejem na vladi je pripravila Geodetska uprava RS (Gurs), in sicer po opravljenem posvetovanju s strokovno javnostjo, s sodelovanjem občin, po javni razgrnitvi in javni predstavitvi predloga modelov vrednotenja nepremičnin in poskusnega izračuna posplošene vrednosti.

Uredba o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin za vsak model vrednotenja določa pripadajoče klasifikacije namenske in dejanske rabe, območja vrednostnih con in vrednostnih ravni, formule, tabele, točkovalnike, faktorje in grafe, način uporabe teh elementov, datum modelov vrednotenja ter podatke za pripis posplošene vrednosti.

Gurs je sicer predlog novih modelov vrednotenja pripravil v okviru spremembe sistema množičnega vrednotenja nepremičnin, ki je bila sprejeta leta 2017, da bi se skladno z odločitvijo ustavnega sodišča lahko pripisane vrednosti nepremičnin uporabile tudi za davčne namene.

Prejšnji članekUredba o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin v javni obravnavi
Naslednji članekNemško gradbeništvo lani prejelo rekordna naročila