Poslovne nepremičnien so se podražile

66
Na letni ravni so bile cene poslovnih nepremičnin v prvem letošnjem trimesečju višje za 16,3 odstotka.

 

Cene poslovnih nepremičnin so bile v prvem četrtletju letošnjega leta glede na prejšnje trimesečje v povprečju za 7,1 odstotka višje, kar predstavlja šesto zaporedno zvišanje, so sporočili iz statističnega urada. Cene lokalov so se v povprečju zvišale za 2,3 odstotka, medtem ko so se cene pisarn v povprečju povišale za 11,8 odstotka.

Rast cen lokalov se je nekoliko umirila, potem ko je v zadnjem četrtletju lanskega leta znašala 8,5 odstotkov.

Med januarjem in marcem je bilo prodanih 124 lokalov, kar je nekoliko nižje od števila prodaj iz obdobja pred epidemijo, so v sporočilu za javnost pojasnili na statističnem uradu.

Cene pisarn po drugi strani močneje nihajo kot cene lokalov. Tokratno zvišanje tako sledi 3,5-odstotnemu znižanju v zadnjem četrtletju lanskega leta. Kljub nihanju pa cene pisarn od leta 2017 stalno naraščajo.

V prvih treh mesecih letošnjega leta je bilo prodanih 136 pisarn, kar pomeni, da je bila prodaja kljub epidemiji covida-19 na podobni ravni kot v predkriznem obdobju.

Na letni ravni so bile cene poslovnih nepremičnin v prvem letošnjem trimesečju višje za 16,3 odstotka. Pisarne so se podražile za 17 odstotkov, lokali pa za 11,3 odstotka. Od povprečja v letu 2015 pa so bile cene poslovnih nepremičnin v prvem četrtletju višje za 23,6 odstotka, so še sporočili statistiki.

Prejšnji članekIzdano dovoljenje za ureditev infrastrukture za novo kranjsko stanovanjsko sosesko
Naslednji članekZa stanovanjska posojila za mlade dodeljenih 28 milijonov evrov jamstvene kvote