Ob koncu leta 2022 krepka rast cen poslovnih nepremičnin

88
Fotografija je simbolična.

Cene poslovnih nepremičnin so se v zadnjem lanskem trimesečju glede na četrtletje prej zvišale za 3,6 odstotka, medletno pa za 15,1 odstotka, je danes objavil statistični urad. Cene so se tako zvišale že deveto četrtletje zapored, medletni dvig cen ob koncu leta pa je bil rekordno visok.

V primerjavi s četrtletjem prej so bili lokali dražji za 10,6 odstotka, pisarne pa so se pocenile za 1,6 odstotka.

Cene pisarn po pojasnilih statistikov običajno nihajo močneje kot cene lokalov. A po zvišanju v tretjem četrtletju za 9,4 odstotka so v zadnjem četrtletju upadle le za 1,6 odstotka, kar je manjši nihaj kot v obdobjih pred tem. Kljub tovrstnemu nihanju vse od leta 2017 cene pisarn stalno naraščajo. Četrtletno število prodaj pisarn je bilo medtem s 121 blizu četrtletnemu povprečju zadnjih štirih let.

Cene lokalov pa so v tretjem in četrtem trimesečju lani po navedbah statističnega urada nihale bolj kot običajno. V zadnjem četrtletju so se zvišale za 10,6 odstotka, potem ko so v trimesečju prej zdrsnile za 7,4 odstotka. Četrtletno število prodaj lokalov je bilo s 122 večje kot v predhodnem četrtletju in zelo blizu običajnemu četrtletnemu številu prodaj.

Rast cen poslovnih nepremičnin, torej pisarn in lokalov skupaj, v primerjavi z enakim obdobjem leta 2021 je bila medtem s 15,1 odstotka najvišja za čas ob koncu leta od začetka meritev leta 2008. Pisarne so se podražile za 15,1 odstotka, lokali pa za 12,6 odstotka. Registrirano število prodajnih poslov je bilo v celotnem letu 2022 z 945 nekoliko manjše kot leto prej, ko je doseglo 1095.

V primerjavi s povprečjem v letu 2015 so bile cene poslovnih nepremičnin v zadnjem lanskem četrtletju višje za 32,9 odstotka, od tega cene pisarniških prostorov za 37,3 odstotka, cene lokalov pa za 28,9 odstotka.

Prejšnji članekKitajski nepremičninski velikan Country Garden s prvo izgubo v 15 letih
Naslednji članekLetos se na trgu stanovanjskih nepremičnin nadaljuje trend padanja prometa