Mladi kreditojemalci lahko pri bankah poiščejo ugodnejše posojilo za financiranje nepremičnine

31
Jamstva so namenjena mladim do 38 let, ki so zaposleni za določen čas ali nedoločen čas

Bankam BKS, Delavska hranilnica in NLB so bili dodeljeni dodatni državni jamstveni kvoti v višini 70 milijonov evrov za stanovanjska posojila za mlade. Ponudbe so bile oddane na drugo povabilo bankam, ki ga je po zakonu o stanovanjski jamstveni shemi za mlade izvedla SID banka. Mladi kreditojemalci, ki izpolnjujejo pogoje, lahko pri teh bankah poiščejo ugodnejše posojilo za financiranje nepremičnine z državnim jamstvom do 31. januarja 2024 ali do porabe kvote.

Jamstva so namenjena mladim do 38 let, ki so zaposleni za določen čas ali nedoločen čas s povprečno neto plačo v treh mesecih pred vložitvijo vloge za posojilo enako ali nižjo od 1,5-kratnika povprečne mesečne neto plače v Sloveniji. Skupni obdavčljivi dohodki kreditojemalcev, ki niso oproščeni plačila dohodnine, ne smejo presegati 1,5-kratnika povprečne letne neto plače v Sloveniji. Država lahko izda jamstvo v višini 100 odstotkov obveznosti za posojila v znesku največ 200.000 evrov z ročnostjo do 30 let. Kreditojemalec pa mora posojilo zavarovati s hipoteko in zagotoviti lastno udeležbo v višini vsaj 20 odstotkov glavnice posojila.

Skupni znesek državne kvote v okviru jamstvene sheme znaša 300 milijonov evrov letno in se bo letno obnavljal v tej višini do konca leta 2032, določa zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade, ki se je uveljavil lansko pomlad. NLB je oblikovala posebno spletno stran za vse zainteresirane, kjer lahko pridobijo vse potrebne informacije in pogoje.

Prejšnji članekLetos se na trgu stanovanjskih nepremičnin nadaljuje trend padanja prometa
Naslednji članekCene stanovanjskih nepremičnin na Hrvaškem so bile lani v povprečju za 14,8 odstotka višje