Avtor: Katja Štesl

(Hamish Hamilton, 2014; 304 strani.)

Here je stripovski eksperiment, ki se loteva prevpraševanja naše percepcije prostora v najširšem smislu, a na izrazito minimalističnem primeru. Osnova dela je šest strani dolg strip, objavljen leta 1989 v alternativni reviji Raw, ki ga je avtor pred dvema letoma dodelal in razširil v formo grafičnega romana.Here_naslovnica

Že na začetku je bilo jasno, da je McGuire s svojim izredno ustvarjalnim prispevkom bistveno prevrednotil in odprl možnosti medija, toda nadgradnja dela, kot ga lahko beremo danes, ponuja še nekaj neprimerljivo pomembnejšega. Bralcu namreč odpira pot za povsem nov in drugačen razmislek o zanj dotlej bolj ali manj samoumevni temi, in sicer njegovemu bivanjskemu prostoru.

Če nas delo sprva lahko zavede s svojo navidezno preprostostjo, nas sčasoma ravno zaradi vztrajanja pri le-tej osupne. Gledišče je zasnovano nepremično, je tukaj – nenehno opazujemo dogajanje v istem kotu dnevne sobe družinske hiše, ki pa ni zmeraj enak. S kolažnim vporejanjem in omembami letnic v kotičkih je prostoru dodana še od njega neločljiva dimenzija časa.

V bralcu se tako eksponentno krepi včasih že skorajda srhljiv občutek, da je vsak prostor bistveno določen s tem, kar je tam že bilo in kar se v njem še ima zgoditi. Seveda lahko opazujemo dosledno prikazan arhitekturni, dizajnerski in dekorativni razvoj prostora v obdobjih, ki se jih morda še sami spominjamo, toda avtor gre mnogo dlje – pravzaprav dlje in tudi nazaj, natančneje rečeno milijone let nazaj in stoletja naprej. V vsakdanjem življenju niti pomislimo ne na to, da je na mestu, kjer zdaj stoji naš najudobnejši fotelj, nekoč šele nastajal naš planet, ali da je na travniku pod našo shrambo pred dvestotimi leti morda nek zaljubljen par odložil košaro za piknik.

Here_1915

Pogosto si ob obisku starejših zgradb, zgodovinsko pomembnih dvorcev denimo, radi predstavljamo, kako so ljudje včasih tam živeli, plesali v velikanskih zlatih dvoranah ali prestrašeni bežali po skrivnih hodnikih. Toda ko izbiramo svoj domove, veliko pogosteje (in vsekakor povsem človeško) vznemirjeno mislimo na prihodnost – koliko ljudi bomo lahko povabili na zabavo, ko se odločamo za prvo stanovanje, ali pa morda na to, kje se bodo lahko igrali naši otroci, ko dom izbiramo nekaj let kasneje. Misli, ki se jim v večji meri lahko izognemo le pri novogradnjah in ki se tičejo življenja poprejšnjih stanovalcev, pa so za nas lahko precej tesnobne in bremenilne.

McGuire se v tovrstna vprašanja sicer ne poglablja, kadar pa se jim približa, to počne na precej duhovit in predvsem zanimiv način. Bralce vabi na potovanje skozi čas, brez da bi se nam bilo potrebno kamorkoli premakniti. Dovolj je, da smo tukaj.
Richard McGuire, rojen leta 1957 v New Jerseyju, je ilustrator, grafični oblikovalec, stripar, avtor otroških knjig in basist skupine Liquid Liquid. Med drugim je oblikoval tudi lastno linijo otroških igrač. Redno objavlja v The New York Times, The New Yorker, Le Monde in drugih časopisih.

_______________________________________________________________

Richard McGuire
Foto: Maëlle Doliveux

Richard McGuire, rojen leta 1957 v New Jerseyju, je ilustrator, grafični oblikovalec, stripar, avtor otroških knjig in basist skupine Liquid Liquid. Med drugim je oblikoval tudi lastno linijo otroških igrač. Redno objavlja v The New York Times, The New Yorker, Le Monde in drugih časopisih.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.