Avtor: Katja Štesl

V Slovenskem etnografskem muzeju so ob svoji 90. obletnici leta 2013 postavili razstavo o vratih. Če si razstave še niste ogledali ali pa bi si jo želeli ogledati ponovno, lahko to storite še do konca oktobra 2016.

 

»Vrata so del življenja! Dnevno jih srečujemo, jim pripadamo, jih opazujemo, se jih neštetokrat dotaknemo, jih s spoštovanjem, s pričakovanjem, z zadržanostjo, z radovednostjo odpiramo, se za njimi skrivamo ali z njimi razkrivamo … Imeti vrata pomeni imeti dom, varnost, prostor pripadanja,« piše mag. Polona Sketelj, avtorica razstave.

Na razstavi so na ogled številni eksponati iz različnih zgodovinskih obdobij, ki so pospremljeni z zgodbami ljudi, povezanih z njimi. Toda še pomembnejši fokus, ki bo nedvomno zaposloval vaše misli še dolgo po obisku muzeja, so simbolni pomeni vrat v najširšem smislu, ne le običajni nekoč in danes. Razstava daje obiskovalcem misliti, katera so tista vrata v njihovih življenjih, na katera jih je strah potrkati in katera so tista, ki jih želijo pustiti na strežaj odprta.

V vsakem prostoru, v katerega vstopimo, pustimo svoj vtis, pa naj je ta še tako neznaten – seveda se podobno dogaja tudi v obratni smeri. Zagotovo bodo po obisku te razstave vrata, skozi katera hodite vsakodnevno ali le občasno, izgubila svojo samoumevnost. Resnično vredno ogleda!

Več o razstavi si lahko preberete na spletni strani SEM-a (www.etno-muzej.si).

 

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.