Julija povečana prodaja stanovanjskih nepremičnin v ZDA

29
Vir: 123rf

Hitrost kupovanja hiš in stanovanj v Združenih državah Amerike je bila letošnjega julija največja od oktobra 2007. Po podatkih ministrstva za trgovino je prodaja novih stanovanj in hiš julija v primerjavi z mesecem prej poskočila za 12,4 odstotka na letno prilagojeno raven 654.000 enot. Letos so jih do konca julija prodali 352.000, kar je prav tako 12,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Julija je bilo zaradi hitrosti prodaje na trgu le še za 4,3 meseca zalog, julija leto prej pa jih je bilo za 5,2 meseca. Srednja cena nove hiše ali stanovanje je letošnjega julija znašala 294.600 dolarjev, kar je v primerjavi z lanskim 0,5 odstotka manj.

Prodaja je julija na severovzhodu ZDA narasla za kar 40 odstotkov, na jugu za 18,1 odstotka, na srednjem zahodu je narasla minimalno, na zahodu pa ostala enaka junijski. V ZDA je trenutno 4,9-odstotna stopnja brezposelnosti, zato je več ljudi pripravljenih za nakup stanovanjske nepremičnine. V prid so jim tudi hipotekarske obrsti, ki se ne višajo. Povprečna obrestna mera za kredit s 30-letno dobo odplačevanja trenutno znaša 3,43 odstotka.

 

Vir: STA

VIRSTA
Prejšnji članekObjavljena prednostna lista upravičencev za oddajo neprofitnih stanovanj v najem v Celju
Naslednji članekJunija ponovno povečanje cen stanovanj v ZDA

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.