V bližini Madrida kmalu igralniško-zabaviščni kompleks

18
V Madridu se bo število turistov še povečevalo.

Ameriška nepremičninsko-igralniška družba Cordish Companies je ta teden razkrila načrte o 2,2 milijarde evrov težki investiciji, s katero bi v bližini Madrida zgradila nov igralniško-zabaviščni kompleks. Družba je že kupila zemljišča in čaka le še na zeleno luč madridske vlade. Kompleks naj bi ustvaril več kot 56.000 delovnih mest.

Družba je v bližini Madrida že kupila 134 hektarjev zemljišč, na katerih naj bi sčasoma stalo več hotelov, restavracij, kongresnih centrov in igralnic, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil partner družbe Joseph Weinberg. Prošnjo za izdajo licence za projekt je družba vložila v sredo, odgovor pa pričakuje v petih do šestih mesecih.

“Verjamemo, da je projekt pozitiven za vse, zato ne pričakujemo nasprotovanj,” je dejal Weinberg in izpostavil, da obstaja velika možnost, da bodo vrednost investicije s postopno naknadno gradnjo novih objektov povečali na tri milijarde evrov.

Projekt je po mnenju analitikov s finančnega vidika dobrodošlica za špansko gospodarstvo, ki si je po poku nepremičninskega balona leta 2008 sicer že nekoliko opomoglo, a se država še vedno sooča z 18,9-odstotno brezposelnostjo, eno najvišjih v Evropi.

Podoben, a še večji projekt, se je Madridu obetal že leta 2013, ko je ameriška igralniška skupina Las Vegas Sands obelodanila namero izgradnje igralniško-zabaviščnega kompleksa Euro Las Vegas, ki naj bi se raztezal na 750 hektarjih. Kompleks naj bi bil po navedbah ameriškega investitorja največji v Evropi, sčasoma pa naj bi ustvaril več kot 250.000 delovnih mest.

Projekt je padel v vodo, ko je vlada zavrnila nekatere zahteve družbe, kot je zagotovljena odškodnina v primeru sprememb zakonodaje v prihodnosti. Tudi sicer je kompleks v javnosti zbujal precej neodobravanja. Vladi so med drugim očitali, da gre za še en netransparenten projekt, ki slavi potrošništvo in zabavo, namesto da bi država vlagala v proizvodnjo in nove tehnologije.

Družba Cordish Companies je zatrdila, da je njen projekt drugačen. Napoveduje, da bo precej območja namenjenega družinam prijaznim dejavnostim, igralniške površine pa naj bi zasedale le 10 odstotkov površine kompleksa. “Naš cilj ni ustvariti okolje v stilu Vegasa,” je poudaril izvršni podpredsednik družbe, odgovoren za razvoj, Abe Rosenthal.

Vir: STA

Prejšnji članekPri najetju stanovanjskega kredita 100.000 EUR mesečna anuiteta že od 360 EUR
Naslednji članekNa otoku Java v Indoneziji se lahko potopite v Joglo hišo