Home NEPREMIČNINE INVESTITORJI Slovenija beleži večji letni padec gradbenih del v EU

Slovenija beleži večji letni padec gradbenih del v EU

0
Slovenija beleži večji letni padec gradbenih del v EU

Obseg gradbenih del se je avgusta v primerjavi s septembrom znižal tako v območju evra kot v celotni EU, in sicer za 0,9 oz. 1,3 odstotka. Na letni ravni je v območju evra obseg gradbenih del narasel za 0,9 odstotka, v EU pa upadel za 0,5 odstotka. Slovenija je sicer na letni ravni beležila enega večjih padcev, saj je obseg upadel za 14,5 odstotka.

Julija je obseg gradbenih del na mesečni ravni v državah z evrom narasel za 1,5 odstotka, v uniji pa se je okrepil za 0,3 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

V mesečni primerjavi je bil v državah z evrom za padec obsega gradbenih del v območju z evrom avgusta kriv padec gradnje stavb v višini enega odstotka ter gradbenih inženirskih del za 0,7 odstotka. V EU je obseg gradbenih inženirskih del upadel za 1,5 odstotka, obseg gradnje stavb pa za 1,2 odstotka.

Med državami, za katere je Eurostat imel podatke, so na mesečni ravni največje padce beležile Poljska (-5,5 odstotka), Švedska (-5,4 odstotka) in Španija (-3 odstotke), največjo rast pa Slovaška (+6,7 odstotka), Madžarska (+4,6 odstotka) in Italija (+3,4 odstotka). V Sloveniji je bil padec 2,7-odstoten.

Na letni ravni pa je v območju evra obseg gradbenih inženirskih del narasel za 1,5 odstotka, obseg gradnje stavb pa za 0,4 odstotka. V uniji je obseg gradbenih inženirskih del v primerjavi z lanskim avgustom upadel za 4,5 odstotka, medtem ko je gradnja stavb narasla za 0,4 odstotka.

Na letni ravni so največjo rast med članicami, za katere je Eurostat imel podatke, največjo rast beležile Nizozemska (+13,6 odstotka), Švedska (+12 odstotkov) in Italija (+4,2 odstotka), največje padce pa Poljska (-21,8 odstotka), Slovenija (-14,5 odstotka) in Bolgarija (-10,2 odstotka).

 

Vir:STA

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NE ZAMUDITE SVEŽIH

NEPREMIČNINSKIH NOVIC

 

Nepremičninske novice iz Slovenije in tujine neposredno in brezplačno v vašem nabiralnku.


Sem prebral_a in se strinjam s  politiko zasebnosti