Podjetja in gospodinjstva v območju evra lažje do posojil

54
Vir: 123rf

Evropska centralna banka (ECB) je v četrtletni raziskavi ugotovila, da so podjetja in gospodinjstva v območju z evrom v drugem letošnjem četrtletju lažje prišla do posojil. Opazili so tudi rast povpraševanja po posojilih v vseh kategorijah.

V raziskavi so ugotovili, da banke nadaljujejo z rahljanjem pogojev za posojila podjetjem, kar je spodbuden znak. Šibka kreditna aktivnost v območju evra v zadnjih letih je namreč eden glavnih razlogov za počasno okrevanje v 19 državah s skupno valuto. Glavni razlog za rahljanje pogojev naj bi bil konkurenčni pritisk.

Zaznali so tudi olajšanje dostopa do posojil gospodinjstvom za nakup nepremičnin. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani, so v tem segmentu v prejšnjem četrtletju zabeležili rahlo zaostrovanje.

Povpraševanje po posojilih tako podjetij kot gospodinjstev je bilo v minulem četrtletju povečano. Banka pri podjetjih sicer opaža pojemanje zagona pri posojilih za investicije v osnovna sredstva. Pri gospodinjstvih so za povpraševanje po posojilih poskrbele nizke obrestne mere, ugodne razmere na nepremičninskem trgu ter zaupanje potrošnikov.

Evropska centralna banka je v preteklosti ugotavljala, da se ukrepi monetarne politike ne prenašajo v realno gospodarstvo. Banke poceni denar namreč kopičijo pri sebi. Banka je zato marca še okrepila sporni program odkupovanja obveznic. Pripravila je tudi drugo shemo ultra poceni posojil (TLTRO) pod pogojem, da banke ta denar posojajo naprej.

Raziskava je pokazala, da je v prvi tovrstni operaciji v novi shemi sodelovalo 60 odstotkov bank v evrosistemu.

 

Vir: STA

VIRSTA
Prejšnji članekPredlog ZL glede dodatne subvencije za najem tržnih stanovanj neuspešen
Naslednji članekSlovenske cene stanovanj v evropskem povprečju

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.