Zoran Janković prejel zlato častno priznanje za zasluge zvezne dežele Dunaj

65

Župan in deželni glavar Dunaja Michael Häupl je zaradi sodelovanja med Dunajem in Ljubljano ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću podelil veliko zlato častno priznanje za zasluge zvezne dežele Dunaj. Häupl je ob tem izpostavil Jankovićev prispevek k uvajanju mestne politike v Evropi. Jankoviću pa, kot je dejal, priznanje pomeni izjemno čast.

 Kot so pojasnili na Mestni občini Ljubljana, je sodelovanje med Dunajem in Ljubljano v zadnjih letih preraslo v uspešno in prijateljsko sožitje dveh mest, ki svojim meščanom zagotavljata najvišjo kakovost življenja. Zlato častno priznanje za zasluge zvezne dežele Dunaj je po njihovih navedbah izjemna čast, saj so ga doslej prejeli le trije župani, in sicer Pariza, Münchna in Bratislave.

Häupl je v nagovoru pred izročitvijo priznanja dejal, da je neposredno sodelovanje med mestoma na področju kulture, gospodarstva in politike prispevalo tudi k občutnemu izboljšanju odnosov med Avstrijo in Slovenijo.

Po njegovem mnenju je pomembno, da mesta sodelujejo tudi pri urejanju evropskih politik, saj bo po ocenah leta 2020 80 odstotkov prebivalstva živelo v mestih. A evropske institucije tega sodelovanja niso tako zlahka sprejele, je dejal in dodal, da sta Janković in Ljubljana odigrala pomembno vlogo pri priznanju mest.

Kot je dejal Janković, mu je bilo v čast, da sta s Häuplom, ki se po 24 letih od županske funkcije prihodnji mesec poslavlja, sodelovala 12 let. Označil ga je za prijatelja ter za velikana evropske politike in najboljšega župana v Evropi. Med drugim je Janković izpostavil dunajsko stanovanjsko politiko in gradnjo ogromnega števila stanovanj.

Po Jankovićevem prepričanju “v vsej tej zmedeni evropski politiki”, ko se je Velika Britanija odločila za izhod iz EU, ko ni jasno, kaj se dogaja na vzhodu Evrope ter v Italiji in Španiji, potrebujemo župane, ki tako kot Häupl poznajo problematiko mest in ne politizirajo, ampak govorijo o tistem, kar mesta potrebujejo.

Prejšnji članekNeuspešen poskus prodaje apartmajskih hiš v Ribnici na Pohorju
Naslednji članekRast tržnih najemnin zaostaja za rastjo cen stanovanj