Zopet večja prodaja rabljenih stanovanjskih nepremičnin v ZDA

2
Srednja cena decembra prodane rabljene stanovanjske nepremičnine je bila 274.500 dolarjev.

Prodaja rabljenih stanovanj in hiš je v ZDA decembra v primerjavi z novembrom narasla za 3,6 odstotka na letno prilagojeno raven 5,54 milijona enot. Nacionalno združenje nepremičninskih posrednikov je ob tem objavilo, da je bila v primerjavi z decembrom 2018 prodaja večja za 10,8 odstotka.

K rasti prodaje stanovanjskih nepremičnin, tako rabljenih kot novih, pomagajo nizke obresti na hipotekarna posojila, Američani ob tem uživajo skoraj polno zaposlenost in imajo denar. Stopnja brezposelnosti je bila decembra le 3,5-odstotna, kar je najmanj v zadnjih 50 letih. Povprečna hipotekarna obrestna mera s 30-letno dobo odplačevanja pa je bila sredi januarja 3,65 odstotka.

Še večji razcvet nepremičninskega trga omejuje pomanjkanje razpoložljivih nepremičnin, zato jih bo očitno treba graditi več. Ob decembrski dinamiki prodaje je na trgu ponudbe za tri mesece, novembra pa je je bilo za 3,7 meseca.

Srednja cena decembra prodane rabljene stanovanjske nepremičnine je bila 274.500 dolarjev, kar je 7,8 odstotka več kot decembra 2018. Najbolj primanjkuje cenejših stanovanj in hiš. Ponudba tistih, ki stanejo manj kot 100.000 dolarjev, je decembra glede na december 2018 padla za 14,3 odstotka.

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.