Zima februarja povzročila upad gradnje novih stanovanj in hiš v ZDA

37
Analitiki menijo, da je statistika za februar le mesečni odklon, saj je podlaga za nadaljnjo rast trdna.

Veliko snežno neurje, ki je zajelo osrednji in južni del ZDA, prizaneslo pa ni niti severovzhodu, je februarja povzročilo upad začetih gradenj novih stanovanj in hiš. Število začetih novih stanovanjskih gradenj je glede na januar padlo za 10,3 odstotka na letno prilagojeno raven 1,42 milijona enot, je objavilo ameriško ministrstvo za trgovino.

V medletni primerjavi je bilo število začetih novogradenj manjše za 9,3 odstotka. Število vlog za gradbena dovoljenja je februarja glede na januar padlo za 10,8 odstotka na letno prilagojeno raven 1,68 milijona, je bilo pa to za 17 odstotkov več kot februarja 2020.

Februarski padec začetih gradenj in vlog za gradbena dovoljenja so analitiki pričakovali, čeprav so napovedovali malce manjšega. Gradnje novih stanovanjskih hiš so februarja glede na januar padle za 8,5 odstotka, gradnje večstanovanjskih objektov pa za 14,5 odstotka.

V Petram resort Savudrija priložnost nakupa novega dvosobnega stanovanja….

Na severovzhodu je bil padec 40-odstoten, na srednjem zahodu 35-odstoten, na jugu pa 10-odstoten. Na zahodu je medtem število začetih novogradenj celo naraslo za 17,6 odstotka.

Analitiki menijo, da je statistika za februar le mesečni odklon, saj je podlaga za nadaljnjo rast trdna. Obrestne mere na hipotekarna posojila so rekordno nizke, na trgu je pomanjkanje razpoložljivih nepremičnin, ki se vleče od zadnje velike krize leta 2008 in 2009, pandemija covida-19, ki je številne primorala v delo od doma, pa se nadaljuje.

Prejšnji članekOdbor DZ potrdil predlog zakona o katastru nepremičnin
Naslednji članekDržavni zbor prikimava poenotenju nepremičninskih evidenc