Zagreb Razmišlja o Povišanju Davka na Kratkoročno Oddajanje Nepremičnin z Namenom Spodbujanja Dolgoročnega Najema

53
Zagreb

Mestna oblast Zagreba razmišlja o povišanju davčne stopnje na kratkoročno oddajanje stanovanjskih nepremičnin. S tem želi spodbuditi večjo razpoložljivost stanovanj za dolgoročni najem. Trenutno pavšalni davek za kratkoročno oddajanje znaša 40 evrov na ležišče na letni ravni, medtem ko se v primeru dolgoročnega najema davek giblje okoli desetih odstotkov mesečne najemnine.

Pretekli teden je mestna uprava napovedala, da namerava davek na kratkoročno oddajanje povečati do največ 200 evrov letno na ležišče. Trenutni davek v praksi pomeni, da lastnik stanovanja, ki ga oddaja za 400 evrov na mesec v dolgoročnem najemu, plača petkrat višji davek v primerjavi z lastnikom, ki oddaja kratkoročno stanovanje z dvema ležiščema.

Pod vodstvom stranke Zmoremo! mestna oblast želi s tem ukrepom spodbuditi preusmeritev stanovanj nazaj v dolgoročni najem. “Nizka obdavčitev kratkoročnega oddajanja v primerjavi z dolgoročnim najemom zmanjšuje motivacijo najemodajalcev in ustvarja neravnovesje na trgu dolgoročnih najemnin,” je za Hrvaško nacionalno televizijo (HRT) povedal mestni svetnik Damir Bakić iz stranke Zmoremo!. Dodal je, da je kratkoročno oddajanje izjemno dobičkonosno in prispeva k inflaciji cen dolgoročnih najemnin.

V opozicijski stranki HDZ so skeptični do predloga, saj menijo, da gre za pretirano obdavčitev in populistične ukrepe, ki nimajo strateškega načrtovanja v ozadju.

Na državni ravni se Hrvaška prav tako ukvarja s problematiko visokih najemnin. Minister za prostorsko ureditev, gradbeništvo in državno premoženje Branko Bačić je pred kratkim potrdil, da vlada razmišlja o gradnji neprofitnih stanovanj, ki jih bo subvencionirala država.

Vendar so nepremičninski strokovnjaki do te ideje zadržani. Lana Mihaljinec, predstavnica Združenja za poslovanje z nepremičninami pri Hrvaški gospodarski zbornici, je v intervjuju za Hrvaško televizijo N1 opozorila na morebitne težave, ki jih lahko povzročijo državne subvencije. “Vsakič, ko slišim besedo ‘subvencioniran’, se mi prižgejo alarmi. V preteklosti smo videli, kaj se je zgodilo s subvencioniranimi krediti za prvo stanovanje,” je poudarila. Ta ukrep je namreč vplival na rast cen nepremičnin, zato ga je vlada letos ukinila.

Prejšnji članekKriza v Kitajskem Nepremičninskem Sektorju: Fitch Znižuje Ocenjevanje Country Gardna
Naslednji članekPeter Jackson in Fran Walsh Odkupila Sporno Obmorsko Zemljišče v Wellingtonu v Obrambo Narave