Za zdaj brez znakov izboljšanja za nemško stanovanjsko gradnjo

9
Gradbena podjetja iščejo znake upanja v sektorju stanovanjske gradnje.

Gradbena podjetja v Nemčiji se na področju stanovanjske gradnje še vedno soočajo z resnimi težavami. Ohlajanje v sektorju se namreč nadaljuje, več kot polovica podjetij (55,2 odstotka) v gradbeni panogi pa je aprila poročala o pomanjkanju novih projektov gradnje stanovanjskih objektov, ugotavlja münchenski ekonomski inštitut Ifo.

Rezultati aprilske Ifove raziskave o gospodarskem razpoloženju med nemškimi podjetji so sicer nekoliko boljši kot marca, ko je bil odstotek tistih, ki so tožili nad pomanjkanjem novih projektov, pri 56,2 odstotka. A razmere so še vedno daleč od vsaj približno normalnih. Če se je sredi leta 2023 s pomanjkanjem novih poslov na področju stanovanjske gradnje soočala tretjina nemških gradbenih podjetij, je ta odstotek trenutno občutno višji.

“Gradbena podjetja iščejo znake upanja v sektorju stanovanjske gradnje, a konca krize ni na vidiku,” je zapisal vodja raziskav na Ifu Klaus Wohlrabe.

Druga težava, s katero se soočajo gradbinci na področju gradnje stanovanjskih nepremičnin, so odpovedi že zastavljenih projektov. V aprilu je tako 17,6 odstotka gradbenih podjetij poročalo o odpovedi poslov, kar je sicer manj kot marca (19,6 odstotka) in ob koncu 2023, ko je delež presegal 20 odstotkov.

Čeprav se je razpoloženje podjetij na področju stanovanjske gradnje v zadnjih dveh mesecih precej izboljšalo, pa še vedno ostaja globoko v negativnem območju, pri čemer so pričakovanja daleč od optimističnih.

Kazalnik gospodarske klime v tem sektorju je bil aprila z minus 51,8 točke za 6,6 točke boljši kot marca in za 13,1 točke boljši kot februarja, ko je z minus 64,9 točke dosegel dno. Pred enim letom je bil medtem pri minus 35,9 točke.

Tudi v Nemčiji sicer, podobno kot v Sloveniji, primanjkuje dostopnih stanovanj, v velikih mestih so visoke tudi najemnine. Ohladitev nemškega gospodarstva, trenutno visoke obrestne mere, naraščajoči stroški in neučinkoviti državni spodbujevalni ukrepi medtem zavirajo gradbeno dejavnost in problematiko zaostrujejo.

Bistveno boljše so razmere na področju gradbenih inženirskih podjetjih oz. nizkih gradenj, kot so razni infrastrukturni projekti na področju cest in železnic. O pomanjkanju poslov je tako v tem delu gradbene panoge poročalo le 22 odstotkov podjetij. Trenutne razmere podjetja ocenjujejo ugodno, pričakovanja pa so bolj pesimistična, a še vedno ne tako kot v stanovanjski gradnji in drugi gradnji stavb.

Vrednost kazalnika gospodarske klime v nizkih gradnjah je bil tako aprila pri minus 11,3 odstotka, kar je bilo za 4,1 odstotne točke slabše kot na začetku leta in za 6,7 točke slabše kot pred letom dni.

Skupna vrednost Ifovega kazalnika gospodarske klime v gradbenem sektorju je aprila dosegla minus 28,5 točke. Na začetku leta je bil pri minus 35,9 točke, aprila lani pa pri minus 17,4 točke.

Prejšnji članekMinistrstvo uvaja nov zakon za regulacijo kratkotrajnega najema stanovanj
Naslednji članekNaraščajoče najemnine v Nemčiji kljub padcu cen nepremičnin