Velika Britanija beleži največji padec cen nepremičnin

114

Cene stanovanjskih nepremičnin v Veliki Britaniji so maja strmoglavile. Padec je bil zaradi posledic pandemije covida-19 največji v več kot desetletju, kaže danes objavljena raziskava ponudnika nepremičninskih posojil Nationwide, ki v državi velja za ključno s področja nepremičninskega trga.

Povprečna cena stanovanjske nepremičnine na Otoku je minuli mesec v primerjavi z aprilom upadla za 1,7 odstotka na 218.902 funtov (246.000 evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za največji mesečni padec od februarja 2009, ko je tudi Veliko Britanijo zajela svetovna finančna kriza.

Britanski nepremičninski trg je v začetku letošnjega leta, preden je izbruhnila pandemija, beležil vztrajen zagon, je danes povedal glavni ekonomist pri Nationwide Robert Gardner. “Aktivnost na trgu in rast cen sta se zviševali na račun ugodnih pogojev na trgu dela, nizkih obrestnih mer na posojila in bolj stabilnega političnega okolja po decembrskih splošnih volitvah,” je spomnil.

Potem ko so britanske oblasti sprejele ostre ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, pa se je aktivnost na nepremičninskem trgu občutno upočasnila, je dodal.

Velika Britanija je začela ukrepe, uveljavljene 23. marca, postopoma rahljati ta teden. Zeleno luč je prižgala nekaterim gospodarskim dejavnostim, deloma so svoja vrata vnovič odprle tudi šole.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.