V ZDA rast stanovanjskih gradenj

18

V ZDA so maja na mesečni ravni začeli graditi 3,6 odstotka več novih hiš in stanovanj oziroma preračunano na letno raven skupaj 1,572 miliijona enot, poroča ministrstvo za trgovino. Večjo rast so ovirale visoke cene gradbenega materiala, kot je les.

Ministrstvo za trgovino ZDA je podatke za april v tokratnem poročilu popravilo z 1,569 milijona na 1,517 milijona enot.

Gradnje novih hiš so maja glede na april narasle za 4,2 odstotka na 1,1 milijona enot, število prošenj za dovoljenja za gradnjo hiš pa se je znižalo. Gradnje stanovanjskih blokov so maja narasle za 4,0 odstotka na 465.000 enot, tudi število prošenj za dovoljenja za stanovanja je upadlo.

Cene lesa so se od rekordnih v začetku maja nekoliko znižale, vendar pa so bile maja letos za 154,3 odstotka višje kot maja lani.

Podjetja so maja na letni ravni zaprosila za 1,681 milijona gradbenih dovoljenj, kar je 3,0 odstotka manj kot aprila.

Povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah je zaradi okrevanja gospodarstva po pandemiji koronavirusa izjemno veliko in ponudba ne dosega povpraševanja. Problem je tudi pomanjkanje izurjenih delavcev in parcel. Kupci lahko vsaj kratkoročno pričakujejo visoke cene. Večina jih raje čaka, kar potrjujejo podatki o padanju števila prošenj za hipotekarna posojila.

Prejšnji članekV Novem mestu pričetek prodaje novih stanovanj REZIDENCE 66
Naslednji članekV Angliji cene stanovanjskih nepremičnin z najvišjo rastjo v sedmih letih

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.