Julija več začetih novogradenj v ZDA

196
Vir: 123rf

V Združenih državah Amerike se je število začetih novogradenj stanovanjskih nepremičnin julija dvignilo na najvišjo raven v več kot letu dni. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da to kaže na obuditev gospodarske rasti v ZDA v tretjem letošnjem četrtletju.

Število začetih novogradenj se je v primerjavi z mesecem prej dvignilo za 2,1 odstotka na 1,21 milijona enot letno. To je najvišja stopnja od junija 2015, ko je bila raven pri 1,23 milijona enot letno, kar je bil takrat rekord od leta 2007. Dejansko zgrajenih stanovanjskih nepremičnin v letošnjem letu je bilo doslej 685.000, kar je 6,7 odstotka več kot število iz enakega obdobja lani. Rast je opazna predvsem pri enodružinskih hišah, število večstanovanjskih stavb pa je nekoliko upadlo.

Razlog oživitve nepremičninskega trga analitiki vidijo v izredno nizkih obrestnih merah, saj slednje omogočajo ugodne hipotekarne kredite. Moč sektorja kaže tudi število izdanih gradbenih dovoljenj. To je julija v primerjavi z mesecem prej mirovalo, na letni ravni pa je večje za 1,5 odstotka.

 

Vir: STA

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.