V Sloveniji največja rast obsega gradbenih del

3
Gradbinci so lahko na zadnje podatke Eurostata optimistični.

Obseg gradbenih del se je novembra v primerjavi z oktobrom tako v območju evra kot v EU povečal za 0,4 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki Eurostata. V Sloveniji so novembra zabeležili največjo rast obsega gradbenih del na mesečni ravni v EU.

Prva ocena evropskega statističnega urada za november kaže, da gre mesečno rast gradbeništva v območju evra pripisati 0,3-odstotni rasti gradnje stavb in povečanju obsega gradbenih inženirskih del za en odstotek. V EU se je v tem času obseg gradnje stavb zvišal za 0,3 odstotka, gradbena inženirska dela pa za 1,7 odstotka.

Med članicami so po razpoložljivih podatkih največjo rast obsega gradbenih del zabeležili v Sloveniji (+9,4 odstotka), na Poljskem (+6,7 odstotka) in Slovaškem (+5,7 odstotka), največji padec pa v Romuniji (-4,1 odstotka), na Švedskem (-1,3 odstotka) in v Španiji (-0,8 odstotka).

Na letni ravni so gradbena dela novembra v državah z evrom ostala stabilna, kar na Eurostatu pripisujejo rasti gradbenih inženirskih del za 2,2 odstotka ter zmanjšanju obsega gradnje stavb za 0,6 odstotka. V EU se je v primerjavi z letom prej obseg gradbenih del povečal za 0,2 odstotka, kar je posledica rasti obsega gradnje stavb za 1,1 odstotka in padca inženirskih del za 2,1 odstotka.

Med članicami se je na letni ravni obseg gradbenih del največ povečal na Švedskem (+7,6 odstotka) in na Nizozemskem (+sedem odstotkov), največji padec pa so zabeležili v Sloveniji (-15 odstotkov), na Madžarskem (-14,4 odstotka) in v Romuniji (-13,9 odstotka).

Vir:STA

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.