V Podgorici v preteklih dveh letih opazen 40-odstotni porast cen stanovanj

27
Podgorica

Po podatkih nepremičninskih strokovnjakov so cene stanovanj v črnogorski prestolnici, Podgorici, v zadnjih dveh letih narasle za kar 40 odstotkov. Trenutno je cena stanovanja v mestu okoli 1.700 evrov na kvadratni meter.

Cene stanovanj so v Podgorici začele naraščati v drugi polovici prejšnjega leta in v tretjem etrtletju letošnjega leta dosegle rekordne vrednosti. To je potrdil Darko Đikanović, analitik nepremičninskega trga pri podjetju Adriatic Appraisal, v intervjuju za črnogorski dnevnik Pobjeda.

Đikanović navaja, da cena enosobnega stanovanja v Podgorici danes v povprečju znaša 1.720 evrov na kvadratni meter. Za primerjavo, v istem časovnem obdobju prejšnjega leta je znašala 1.360 evrov, leto pred tem pa 1.200 evrov. To pomeni, da so cene v dveh letih poskočile za 40 odstotkov.

Glavni dejavniki, ki so prispevali k takšnemu porastu, vključujejo visoko povpraševanje, inflacijo in pritok tujega kapitala,” je pojasnil Đikanović. “Cene se pri tem razlikujejo glede na lokacijo, velikost stanovanja in kakovost gradnje.”

Glede na omenjene dejavnike se cene stanovanj v Podgorici gibljejo med 1.550 in 2.150 evri na kvadratni meter. Đikanović je še dodal, da je v Črni gori težko spremljati gibanja na nepremičninskem trgu, saj država ne razpolaga z registri cen nepremičnin ali uradnimi poročili, kot je to običajno v drugih državah v regiji.

Po podatkih državnega statističnega urada Monstat je bila povprečna cena stanovanja v novogradnji v Črni gori v drugem četrtletju leta 1.500 evrov na kvadratni meter, kar predstavlja devetodstotno povečanje v primerjavi z istim obdobjem prejšnjega leta.

 

Prejšnji članekPeter Jackson in Fran Walsh Odkupila Sporno Obmorsko Zemljišče v Wellingtonu v Obrambo Narave
Naslednji članekGradbeni stroški za nova stanovanja naraščajo: 9,7-odstotni porast v letni primerjavi