V Nemčiji visoke najemnine podjetnike silijo ven iz mestnih središč

32
Prvi mož ZDH Holger Schwannecke izpostavlja, da so iz mestnih ulic izginili peki, mesarji, čevljarji in šivilje.

Naraščajoče cene najemnin in nepremičnin predstavljajo vse večji pritisk na nemška mala podjetja. Trgovci in obrtniki so se zato prisiljeni umikati iz mestnih središč, opozarjajo v Združenju nemške trgovine HDE in nemški obrtni zbornici ZDH.

Kot po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnjuje vodja HDE Kai Falk, so priča vse višjim najemninam, najbolj kritično pa je v velikih mestih. Številni trgovci v mestih so se morali po njegovih besedah zato že umakniti z območij za pešce. “In to se dogaja v vseh sektorjih,” opozarja.

A selitev trgovcem ni prinesla nič dobrega, saj močno občutijo odsotnost številnih pešcev, prav tako pa tudi konkurenco spletnih trgovin.

Da imajo težave z naraščajočimi najemninami in cenami nepremičnin, potrjujejo tudi obrtniki. Prvi mož ZDH Holger Schwannecke izpostavlja, da so iz mestnih ulic izginili peki, mesarji, čevljarji in šivilje. “V mnogih mestih smo priča umikanju ročnih del iz središč na obrobja mest,” njegove besede za časnik Stuttgarter Zeitung povzema dpa.

Zaradi visokih cen so se prisiljene seliti celo avtomobilske in mizarske delavnice.

Raziskava ZDH, opravljena med 5000 podjetniki, je sicer pokazala, da se namerava v prihodnjih dveh letih seliti 10 odstotkov njihovih članov, pri čemer je delež tistih, ki imajo tako namero, in opravljajo dejavnost v središčih mest, kar 17-odstoten.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.