Mies van der Rohe 2017 bo v Barceloni

77
Ugledno priznanje Evropske unije za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe, ki znaša 60.000 evrov, podeljujejo bienalno od leta 1987.

Med 356 projekti, ki se potegujejo za evropsko nagrado za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe 2017, je tudi deset slovenskih. S po največ projekti, kar 28, sta tokrat zastopani Francija in Španija. Žirija bo v ožji izbor uvrstila 40 projektov, izmed katerih bo izbrala pet finalistov. Nagrado bodo podelili 26. maja.

Iz Slovenije se za nagrado Mies van der Rohe potegujejo hiša na Golem (Arhitektura Krušec), stanovanjska soseska Brdo v Ljubljani (Multiplan arhitekti), cerkev sv. Janeza Boska v Mariboru (Dans arhitekti), naravni rezervat Škocjanski zatok (Ravnikar Potokar arhitekturni biro) in obnova Slovenske ceste v Ljubljani (Dekleva Gregorič arhitekti, Katušič Kocbek arhitekti, Sadar + Vuga, Scapelab in Studio Krištof).

Za nagrado se potegujejo še bivak pod Skuto (Ofis arhitekti), prenova Plečnikove hiše v Ljubljani (Arrea arhitektura), stanovanjska hiša Prule v Ljubljani (Bevk Perovič arhitekti), upravna stavba Nogometne zveze Slovenije na Brdu pri Kranju (Arhitektura Krušec) in materinski dom v Ljubljani (Jereb in Budja arhitekti), je mogoče izvedeti na spletni strani fundacije Mies van der Rohe.

Po besedah koordinatorja nagrade Ivana Blasija so vsi projekti, ki se potegujejo za nagrado, spodbudni in inovativni, poleg tega so pripomogli k dvigu kakovosti okolja, v katerem se nahajajo. Kot je še dejal, premikajo meje in postavljajo nove standarde, ki temeljijo na sodelovanju in participatornih strategijah.

Projekti, ki se potegujejo za nagrado so letos iz 36 evropskih držav. Posebej velja omeniti Gruzijo, ki je del tekme za nagrado prvič, v izboru pa je kar s sedmimi projekti.

Ugledno priznanje Evropske unije za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe, ki znaša 60.000 evrov, podeljujejo bienalno od leta 1987. Podeljujejo tudi posebno omembo za obetavnega arhitekta, ki znaša 20.000 evrov. Slednja je leta 2007 pripadla slovenskima arhitektoma Matiji Bevku in Vasi J. Peroviću (Bevk Perovič arhitekti) za stavbo ljubljanske fakultete za matematiko.

Projekte izberejo arhitekturne zbornice oziroma strokovne organizacije po Evropi ter izvršni odbor Fundacije Mies van der Rohe in neodvisni strokovnjaki.

Podelitev nagrade bo 26. maja v paviljonu Miesa van der Roheja v Barceloni.

Vir. STA

Prejšnji članekSlovenija v Bruselj poslala vlogo za potrditev okoljskega projekta
Naslednji članekNa Fursu kmalu prve napovedi za odmero davkov