V Črni gori se nepremičninski trg sooča s hitro rastjo cen

55
Podgorica

V Črni gori se nepremičninski trg sooča s hitro rastjo cen, kar zmanjšuje dostopnost stanovanj za lokalno prebivalstvo. Lani so cene stanovanj povprečno narasle za več kot 20 odstotkov. Naraščajoči trend cen skrbi strokovnjake, ki opozarjajo, da bi Črnogorci lahko postali ‘tujci’ v lastni državi, saj si vse manj ljudi lahko privošči lastni dom.

Dinamika trga in vpliv inflacije
Podatki črnogorskega statističnega urada kažejo, da je septembra 2023 kvadratni meter novega stanovanja stal 1647 evrov, kar je za 300 evrov več kot na začetku leta. Nemanja Pavićević, novinar in poznavalec nepremičninskega trga, opozarja na vpliv geopolitičnih razmer in inflacije na rast cen, kar otežuje nakup nepremičnin za domačine. “Cene bodo verjetno še naprej rasle, dokler bo inflacija vztrajala,” pravi Pavićević.

Sprememba v strukturi kupcev
Na trgu prevladujejo tuji kupci, medtem ko se število ruskih in ukrajinskih kupcev zmanjšuje. Vse bolj so prisotni kupci iz Turčije, Nemčije, Francije in Poljske. Pavićević predlaga, da bi država morala na tem področju uvesti strožje davčne ukrepe za tuje kupce, kot so višji prometni davki.

Pozna reakcija in izguba nacionalne identitete
Pavićević izraža zaskrbljenost, da bi lahko bilo za učinkovite ukrepe že prepozno. “Črna gora izginja pred naletom velikega kapitala,” opozarja.

Cenovni razpon in statistični podatki
V nepremičninski agenciji TipTop pojasnjujejo, da se cene stanovanj v Podgorici gibljejo med 1450 in 2400 evri na kvadratni meter, odvisno od lokacije, velikosti in opreme. Ob zadnjem popisu leta 2011 je bilo v Črni gori ob 632.083 prebivalcih prijavljenih 365.139 stanovanj, kar je približno 50.000 stanovanj več kot v letu 2011.


Prejšnji članek200.000 praznih stanovanj na Hrvaškem, cene nepremičnin še naprej rastejo
Naslednji članekTrg nepremičnin na Hrvaškem zabeležil padec tujih kupcev